Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Borfesztivál és Pogácsaverseny - képekben

Hétvégén mi is meglátogattuk a 15. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivált. Az égiek is kegyesek voltak a bor-, sajt-, pogácsa- és pezsgőkedvelő sokadalomhoz, mivel kellemes idővel és gyönyörű, nyárvégi napsütéssel ajándékozták meg a Budai Várba látogató közel hetvenezer embert.

Noha már szombat dél körül emberek száza hömpölygött végig a várudvar macskaköves útján, mindenki türelmes és jókedvű volt. Szőlőfürtökkel és ősz-színekben pompázó falevelekkel díszített pultok és pavilonok sorakoztak egymás mellett, mindegyikben más-más pincészet kínálta zamatos borait, édes mustjait és hűs pezsgőit. 
 

A Fesztiválszínpad körül is rengetegen várakoztak. Egy részük a Pogácsaverseny eredményhirdetésére érkezett, míg mások puszta kíváncsiságból foglaltak helyet a széksorokban. Hamarosan megjelent Borbás Mária, és kedvesen köszöntötte az egybegyűlteket, majd Frank Júlia beszélt a pogácsasütés egyediségéről és a Pogácsaversenyről. Elmondta, hogy a zsűri (Benke László, Borbás Mária, Endrei Judit, Frank Júlia, T. Bereczky Ibolya) kiválasztotta és megsütötte a húsz legjobb receptet, majd a színpadra szólította a legjobbnak ítélt első öt recept gazdáját, és a különdíjasokat, akik értékes nyereményekkel lettek gazdagabbak.

A Mindmegette is támogatója és szervezője volt a Pogácsaversenynek, amelynek egyik különdíját egy kedves házaspár, Faragó Márta és Taksár Ferenc  kapta, akik nemcsak rendkívül ízletes pogácsát sütöttek, de roppant szellemes módon, férfi és női szemmel írták le közös pogácsájuk "megszületésének" történetét.

 

A Másik különdíjas egy 3 éves kisfiú Ordódy Zsigmond és a nagymamája, Ordódy Miklósné volt, akik szintén együtt sütötték meg és küldték be juhtúrós pogácsájuk receptjét. Zsigmond meg volt róla győződve, hogy a Pogácsaverseny nyertesei betonkeverőket fognak nyerni, és biztosította a nagymamát arról, hogy szerinte nekik is nagyon jól jönne ez a nyeremény. A zsűri úgy döntött, hogy bár nem kifejezetten betonkeverőkben gondolkodtak, aki 3 évesen ilyen ügyes, talpraesett kis "szakács", az megérdemel egy betonkeverőt. Zsigmond öccse, Árpi - mint kukta - egy dömpert kapott, hogy legyen miben elszállítaniuk a kisült pogácsákat.

A fesztivál egyik különlegessége a jégbor volt, amelynek selymes-édes íze semmivel sem összehasonlítható. Megkérték ugyan az árát, hiszen decijét 900-1200 forintért lehetett kapni, de a bor íze mindenért kárpótolt. Különösen finom borban érlelt sajtokat, sajttálakat és sós péksüteményeket kínáltak a borkülönlegességhez.

 

Nagy tömegeket mozgósított a kemencés lángost árusító pavilon is. A kígyózó sor nagyokat nyelve várta, hogy megkóstolhassa a "Töki Pompost". A tésztán tejföl, házi húsos szalonna, hagyma és sajt illatozott, amelyet az emberek többsége még vastagon meg is fokhagymázott.

 


A bor- és pezsgőkedvelők igazi paradicsomává vált ezekben a napokban a Budai Vár. Egész napos program, bor- és pezsgőkóstoló, grill terasz, sajt- és pogácsáspultok gondoskodtak arról, hogy mindenki jól érezze magát. A képeket elnézve - sikerült. :o)

Ezek is érdekelhetnek

Friss