Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bordeaux-i házasítás: a nagy klasszikus, ami mellé érdemes egy steaket sütni

default user icon
MME
Franciaország nyugati partjánál található Bordeaux városa, és körülötte az ország legnagyobb borvidéke. Nemcsak területileg, hanem mennyiségileg is az első helyen áll. Innen kerülnek ki a világ egyik legdrágább vörös- és édes fehérborai, noha ez a prémium szegmens igen keskeny, és a legtöbb termelő inkább elérhető árú vörösborokkal van jelen a világpiacon.

Majdnem az összes bordeaux-i bor házasítás. Ez nem valami véletlen hozta dolog, a borvidék klimatikus viszonyaira vezethető vissza. Az itt engedélyezett szőlőfajták más-más időpontban virágzanak és érnek, de így a gyakori fagyok, a rengeteg eső és a magas páratartalom mellett is garantálni lehet évjáratról évjáratra a szép borokat.

Tizenhárom szőlőfajta engedélyezett a borvidéken, de igazán nagy jelentősége csupán három kék- és két fehérszőlő-fajtának (sauvignon blanc és sémillon) van. A három kék szőlő a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot.

A cabernet sauvignonnál fontos a maximális érettség, hogy a magas tannintartalom ne legyen bántóan nyers, ezek mellett fekete cseresznyés, fekete ribizlis jegyeket hoz. A cabernet franc kisebb testű bort ad, kevesebb tannint, magasabb savat, több fineszt, piros bogyós gyümölcsöket, gyógynövényes aromákat nyújt. A merlot pedig lágyságot, gyümölcsösséget hoz a blendbe.

Tekinthetünk a bordói házasításokra úgy, mint egy klasszikusra, és persze sokan rajonganak ezekért a nagytestű, vastag vörösborokért. Azonban tény, hogy mára kissé leáldozóban van a divatja. Külföldön és itthon is egyre inkább nő azoknak a cuvée-knek a száma, ahol a bordói fajták mellé más kékszőlő-fajták is kerülnek, amik így magasabb savú, filigránabb bort eredményeznek. Ezeket a tételeket már könnyebben bontjuk meg egy hétköznapi vacsora mellé is, és magukban is jobban fogyaszthatók.

Káli Kövek Karmazsin 2018

Az észak-balatoni borászat bora a példánk arra, amikor a bordói fajták házasítása csak egy részét adja a bornak. Ha – amint azt Szabó Gyula borász is tette – a cabernet franc, a cabernet sauvignon és a merlot csak kisebb részben van jelen, akkor a bordeaux-iak mélysége jól fog harmonizálni a zweigelt és a kékfrankos frissebb, üdébb, élénkebb savú karakterével. A szűretlen borban fűszereket, vaníliát, meggyet, dohányt érzünk, a közepes tannin és a mértéktartó alkohol mind a jól ihatóságot erősíti.

Günzer Ördögárok 2016

A tősgyökeres villányi Günzer család 25 hektáron termeszt szőlőt a borvidéken. Itt az egyik legmelegebb és legnaposabb dűlő az Ördögárok, ahonnan a bordeaux-i fajtákat szüretelték a borhoz. A teljes érettségre törekedtek, így egy meleg karakterű, kerek tétel született, amiben aszalt gyümölcsöket, édesfűszereket, füstöt, csokoládét érezni. 24 hónapos hordós és egyéves palackos érlelés után került a piacra ez a mediterrán stílusú bor, ami biztosan a nagyobb testű vörösborok barátainak egyik kedvence lesz.

Sauska Cuvée 7 Siklós 2017

Sauska Krisztián 2007-ban alapította meg a villányi pincészetet, ami a 80 hektárjával a helyi nagyobb, meghatározó borászatok közé tartozik azóta is. A siklósi területekről származó bor egy klasszikus bordeaux-i házasítás, amit új és használt francia kishordókban 15 hónapig érleltek. Illatában és ízében sok fűszert érezni, fekete bogyós gyümölcsöket, cassist, szilvabefőttet, füstöt és egy kis fűszerpaprikát is. Nagy test, magas alkohol, sok tannin jellemzi, ami mellé már érdemes egy steaket sütni.



Olvass tovább borokról:

ZWEIGELT - A HÉTKÖZNAPOK KEDVELT BORFAJTÁJA >>> 
KÉKNYELŰ – A FELTÖREKVŐ SZŐLŐFAJTA >>> 
SYRAH - AZ ELEGÁNS BOR, AMI TÖKÉLETES EGY GYROS MELLÉ IS >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves