Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bonbon és trüffel házilag

120 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 2-3 kg magas kakaótartalmú (belga) csokipasztilla
  • A bonbon töltelékek:
  • 2 bögre csokipasztilla
  • 2 bögre zsíros tejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg kakaópor
  • 1-2 dl fehér rum
  • 8 dkg vaj
  • Ezt az alapot ízesítem de csak akkor, amikor már a csokihéj elkészült, akkor közvetlenül beleszórom az ízesítőket.
  • Ízesítésre:
  • marcipán (kis kockákra vágva)
  • kandírozott narancshéj (apróra vágva)
  • rumba áztatott kókuszreszelék
  • grillázs mogyoró darabkák
  • rózsavíz

Elkészítés

Elkészítés: Egy hőálló széles tepsibe vizet teszek, erre teszem a másik kisebb tepsit, ebbe öntöm a csokipasztillákat, és gőz fölött, max 60 C fokra felmelegítem, majd leveszem a kisebb tepsit a gőzről, és úgy temperálok, mintha gránit- vagy márványlapon csinálnám, rendesen spatulával és széles késsel, kiemelem, lehúzom, visszafolyatom, újra ezt ismételgetem, míg 33 C fokosra vissza nem hűl. Ezt hőmérővel ellenőrzöm.

Maga a csokipasztilla tömeg kb. 40 perc alatt olvadt meg teljesen és a kihűtés ezzel a módszerrel 20 percet vett igénybe.

Merőkanállal a visszahűtött csokit belemerem a formába, a felesleget visszafolyatom, és kézzel néhányszor az asztal lapjához ütögetem a formát, hogy az esetleges buborékok eltűnjenek.

A formába töltöttem merőkanállal a csokit, késsel letoltam a felesleget, egy kicsit vártam, hogy dermedjen, majd megfordítottam és visszaöntöttem az edénybe a csokit, így kaptam egy csokihéjat, amit dermedni kitettem, majd marcipán darabkát és apróra vágott kandírozott narancshéjat tettem rá, ráfolyattam a tölteléket, ezt is lesimítottam, ezt is hagytam dermedni, majd a végén egy csokiréteggel lefedtem az egészet, a felesleget itt is késsel letoltam róla.

A trüffeleket úgy készítettem, hogy a megmaradt olvadt csokit és a megmaradt töltelék alapot összekevertem, adtam hozzá kandírozott narancshéjat és grillázs mogyorót, öntöttem még hozzá rumot, jól összekevertem, és ezt a masszát tettem a szilikon formába, kihűtöttem, és kakaóporba forgattam, bár szép fényes volt a felülete, de szerettem volna megkülönböztetni a többiektől.

Megjegyzés

140-150 db-ot csináltam 13 óra alatt 1 szilikonos formával. Így nagyon nagy meló volt, több formával gyorsabban lehet haladni.

Megpróbálkoztam a kemény PVC formával is, de valamiért nem jött ki rendesen, így maradt a szilikonos.
- ekesandi

Ezek is érdekelhetnek

Friss