Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

"Inkább menjünk cukrászdába" - bolti somlói galuskákat teszteltünk

Meglepő, de olyan veszettül nincsen a magyar történelemkönyvekben régóta jegyezve a somlói galuska legendája. Nagyjából az 1950-es években fogant (a Gundel étteremben), a recept és azóta hódít határon innen és túl.

Piskóta, vaníliakrém, csokiöntet és tejszínhab - valahogy így lehet tömören leírni a receptúrát. Természetesen az évek alatt jócskán formálódott az első recept, sokszor egyéb kiegészítőket is látunk a desszert környékén. Jóformán nincsen cukrászda, ami ne venné be kínálatába, de minket jobban érdekelt most is, hogy milyen minőséget kapunk, ha bolti példányokkal operálunk.

Mindössze 5 különböző márkát találtunk, ami elsőre jókora csalódás volt, sokkal magasabb számra számítottunk, de rájöttünk, hogy legtöbbször ugyanazt a márkát látjuk csak a boltokban.

Spar

Kifejezetten elegáns csomagolása van és emellett még ez engedi leginkább, hogy belekukucskáljunk anélkül, hogy még kibontanánk. A tejszínhab picit kemény, de a dióbél azonnal ellensúlyozza, mert az bizony nagyon frankó rajta. A piskóta felpuhult, rendesen átázott és ízre kicsit kakaós. A csokoládé öntet brutálisan tömény és édes, ez kicsit túl van benne tolva, sajnos.

Adatok: 200 gramm, 399 Ft

Csupor

Kicsit megviselte a szállítás, mert látszik rajta, hogy a hozzávalók időnként igen intenzív gyorsulásnak voltak kitéve. Illatában leginkább a kakaó érződik, de a tejszínhab lágy illatát is ki lehet fogni néha. Igazi retro édes tejszínhab kerül bele, amiben a cukor masszívan dolgozik. A piskóta meglehetősen ízetlen, ennek az is oka lehet, hogy natúr, semmilyen ízesítéssel alapból nem rendelkezik. A kakaós öntet egészen gyér, nagyon szolid az előzőhöz képest.

Adatok: 220 gramm, 299 Ft

Duo’R

Kis cuki pohárba került, amiben a somlói galuska jól látható rétegekben van elhelyezve. Lehet ebből kifolyólag rétegenként ízlelni vagy összemixelve az egészet. A felső szinten a tejszínhab van, ami annyira habkönnyű, hogy szinte nem érezni, ha kanállal beletúrunk. Következő megálló a csokis öntet, ami alatt azonnal ott a piskóta. Az öntet nem túl harsány, szolid ízekkel dolgozik. A piskóta kellően levegős, de a legjobb benne, az a vaníliás, pudingszerű krém. Ezek az alján kifejezetten jó és kellemes harmóniában vannak.

Adatok: 150 gramm, 199 Ft

Mazsi

Ezt is turbo szállítással vitték a célig, mert a hab például az egyik oldalára rendesen kirakódott. Ízre szolid tejszínhab, ami erőteljesen édes. A piskóta itt is csak mennyiségre érződik leginkább, ízre nem domborít túlságosan nagyot. Az adatlapot elnézegetve pedig ráébredünk, hogy ez bizony egy klónozott Csupor valójában, vagy pont fordítva. Ugyanazon értékek és gyártó van a kettő mögött.

Adatok: 260 gramm, 339 Ft

Pilos

A Lidl saját elképzelése a somlói galuskáról. Látványra sok újat nem mutat, mert bizony gyanúsan deja vu érzésünk van, amikor támadás előtt nézegetjük a dobozát. Igen, mert ez is a Mazsi csodagyárban készült, azaz ikertestvére a Csupornak és a Mazsinak. Tökéletesen ugyanaz az élmény ízre, annyi eltéréssel, hogy ez talán szállítás közben kevésbé rázkódott össze a jó magyar tüköraszfalt utakon a szállítás közben.

Adatok: 260 gramm, 299 Ft

Ítélet

Nos, az 5 márkából valójában 3, ami valójában igazán különbözik, a maradék kettő pedig klón. A Duo’R nyerte a heti fordulót, mert leginkább azt éreztük könnyednek és harmonikusnak. Kevéssel mögötte a Spar enjoy család tagja, ami szintén nagyon kellemes, viszont ez inkább azoknak ajánlott, akik szeretik a masszív, karakteres csokis desszertet.

Utána jön a 3 Mazsi egyben, melyek tökéletesen ugyanolyanok, egyedül annyi eltéréssel, hogy a szállítási trauma miatt némileg máshogy néznek ki. Nem éppen egy ízorgia, amit nyújtani tudnak. Legnagyobb tanulság, hogy inkább menjünk cukrászdába - vagy készítsük el magunk! 

1. Duo’R
2. Spar
3. Mazsi
4. Csupor
5. Pilos

MÉG TÖBB MIT ETTEM MA TESZTET TALÁLTOK ITT >>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss