Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezt lopják a magyarok a Lidlből és a Tescóból: durva adatok láttak napvilágot

A bolti lopás nem újkeletű jelenség, az utóbbi időben azonban szinte minden kiskereskedő azt tapasztalta, hogy egyre többen és egyre nagyobb mennyiségű áruval távoznak fizetés nélkül a boltokból. Meglepő adatok következnek!

Az elmúlt egy-két évben gyakran születtek cikkek arról, egyes boltok hogyan védekeznek a lopás ellen. Egyes helyeken műanyag dobozba zárva kerülnek a polcokra a dezodorok vagy a sajtok, máshol a pezsgőnek csak a fotója látható az üzletben, és a kasszánál kell kérni a palackot, ha valaki szeretné megvásárolni. Az ehhez hasonló óvintézkedések nem újak, hiszen már régen matricával látják el a rúd szalámikat, drágább sajtokat, füstölt halakat, sőt a friss csirkehúst is.

Megélhetési és üzletszerű lopások

A bolti lopások két kategóriára oszthatók: az egyikben azért nyúlják le a terméket, mert nem tudnák kifizetni, a másik esetben pedig azért, hogy azt továbbértékesítsék.

„Kollégáink folyamatosan elemzik ezeket az elkövetői magatartásokat, és újabb és újabb technikai megoldásokat vezetünk be a visszaélések csökkentése érdekében. Például blokkal működő kiengedő kapukat telepítettünk az önkiszolgáló kasszáinkhoz, ahol csak blokk ellenében tudják vásárlóink elhagyni áruházaink területét” – mondta az rtl.hu megkeresésére Nagy-Peid Adrienn, a Tesco Magyarország külső kommunikációs menedzsere.

Szinte mindenhol nőtt a bolti lopások száma

A Penny külön statisztikát vezet a bolti lopásokról. A válaszukból kiderült, hogy a hálózatban a felderített elkövetések száma és értéke is jelentősen emelkedett a 2022-es évhez viszonyítva. A felderített elkövetések 126,7%-kal, értékük 123,8%-kal emelkedett – mondta Varjassy Dóra, a Penny Magyarország PR konzultánsa az RTL kérdésére.

Mely termékeket lopják leginkább a boltokból?

A Tesco válaszából kiderült, hogy náluk a leginkább a húsfélék, ezek közül is a csirkemellfilé, sertéscomb, sertéskaraj, a csemege termékek, főleg szalámik, de a sajtok, az alkohol, a pisztácia, az édesség, a ruha és a barkácstermékek is a legtöbbször ellopott tételek listáján szerepelnek. A SPAR-nál az égetett szeszek, az édességek és a vegyi áru termékek a lopásérzékenyebb áruk, a Lidlnél pedig a prémium és márkatermékek, valamint szintén az alkoholos italok szerepelnek a feltehetően ellopott áruk között.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss