A megtisztított sárgarépát és zellert, valamint hagymát és fokhagymát apróra kockázzuk, a póréhagymát vékonyan felszeleteljük. A szárított paradicsomot apró kockákra vágjuk, a leöblített és lerázott friss zöldfűszerek lecsipkedett levélkéit finomra aprítjuk.
A lábosban felhevített olívaolajon a sárgarépát és a zellert közepes tűzön megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymákat a póréval együtt és üvegesre pároljuk, majd a cukorral megszórva karamellizáljuk. Ezután felöntjük a vörösborral, és sűrűre beforraljuk.
Hozzákeverjük a hámozott paradicsomot és a pürét, felöntjük az alaplével, majd babérlevéllel, valamint sóval, borssal, csilipehellyel fűszerezzük, és egyet forralunk rajta.
Végül hozzáadjuk az aprított fűszernövényeket a lencsével együtt, és 15-20 percig főzzük, amíg a lencse haraphatóra puhul.
Közben a tésztát forrásban levő sós vízben kifőzzük a csomagolásán olvasható utasítás szerint, majd leszűrjük, és a főzővizet felfogjuk. A parmezánt finomra reszeljük. A lencsés bolognai szószt 2 dl főzővízzel hígítjuk, és szükség szerint utánaízesítjük. Végül a kitálalt tésztára merjük, és megszórjuk a finomra reszelt parmezánnal.