A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A répát, a szárzellert és a szalonnát felkockázzuk.
A szalonna zsírját kevés forró olajon kiolvasztjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket, majd a darált húst, és kevergetve jól megpirítjuk. Felöntjük a borral vagy zöldséglével, és kis lángon főzve elpárologtatjuk a folyadékot.
Sóval, borssal, friss kakukkfűvel fűszerezzük. A tejet belekeverve selymes állagú szószt főzünk belőle. Az oregánót, a cukrot és paradicsomot is hozzáadva alacsony hőmérsékleten, lassú tűzön 30 percig főzzük.
A csomagoláson található utasítás szerint sós vízben kifőzzük a spagettit. Leszűrjük, kissé lecsepegtetjük, majd tányérokba szedve, a mártással leöntve, reszelt parmezánnal, friss kakukkfűvel és bazsalikommal megszórva tálaljuk.