hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Böjt, nagyböjt, hamvazószerda, méregtelenítés

default user icon
MME
Hamvazószerdán, azaz a mai nappal elkötelezhetjük magunkat egy újabb fogadalomnak. Tökéletes időzítés ez elindulni egy frissen megálmodott cél irányába.

Leginkább újévhez tudnám hasonlítani a 40 napos böjt kezdeti időszakát, hiszen az emberek egy része ilyenkor fogadalmat tesz táplálkozásának megreformálása érdeképbe. Ha visszautazunk az időben egészen a 7. századig, láthatjuk, hogy akkor komolyabb jelentősége volt a böjtnek már csak vallási okokból is. Ma a húsvétot megelőző 40 napban sokan húst nem vesznek magukhoz, ám olyanok is vannak, akik semmilyen állati eredetű élelmiszert nem fogyasztanak ebben az időszakban, ráadásul naponta csak háromszor étkeznek, és csak egyszer laknak jól. 

Ma már az is egyfajta böjtnek számít, ha az illető valamilyen káros szenvedélyétől válik meg, legyen az alkoholfogyasztás, dohányzás, vagy nassolás. Szóval ez az egész mostanában inkább a fogyókúráról, a diétáról és az önmegtartóztatásról szól, mint sem a vallásról, persze tisztelet a kivételnek. Úgy is fogalmazhatnék, hogy a böjt egy szuper motivációs időszak, ami hozzásegít cél eléréséhez.

Jó ha figyelünk az egészségünkre is, mielőtt bármit megvonunk magunktól. Először is kezdjük ott, hogy a 40 napos klasszikus böjttől óva inteném a 60 év felettieket, és a 14 éven aluliakat. Ők könnyen kiszáradhatnak, leeshet a vércukor szintjük, ami akár ájuláshoz is vezethet. Szóval gondolkozzunk, mérlegeljünk, mielőtt belevágunk! Ha biztosra szeretnél menni, akkor azt ajánlom, hogy csak egy dolgot válassz ki, amit megvonsz magadtól. Lehet az cukor, szénhidrát, kávé, vagy hús, hiszen a lényeg, hogy valami olyan dolgot mellőzz az életedből, amit máskor rendszeresen fogyasztasz. Ez lesz az igazi lemondás, vagy ha jobban tetszik, akkor áldozat. Ha először vágod a fejszéd ilyen kihívásba, ne legyél túl szigorú magaddal. Mindenképpen gondold át, hogy mi fér bele, és mi nem.

Akár sportolsz, akár nem, érdemes szem előtt tartani a napi fehérjebevitelt főleg akkor, ha a húst vonod meg magadtól. Ez a manapság kemény dió, hiszen nem egyszerű átállni egy alternatív fehérjeforrásra munka, vagy edzés mellett. Utóbbi esetben kifejezetten ajánlott körbenézni az étrend-kiegészítők polcain, ugyanis ezekkel a termékekkel hatásosan pótolhatjuk a hiányt intenzív fizikai igénybevétel mellett is.

Személy szerint én a húst fogom hanyagolni rendszeres húsevőként a következő durván másfél hónapban. Kíváncsian várom pozitív, vagy akár negatív hatásait is, ugyanis nagyon izgat, hogy mégis milyen változások mennek majd végbe testemben. Energikusabb, vagy éppen fáradtabb leszek, na meg az is érdekel, hogy hat majd mindez a hangulatomra, lelkiállapotomra. Az étrendemben igen fontos szerepet fog játszani az avokádó, a csicseriborsó, a vörös lencse, a különböző halfélék, a gomba, és a barna rizs. A tojást és a növényi tejeket nem iktatom ki az étrendemből. 

Fogjuk fel a böjtöt úgy, mint egy hosszabb utat testünk egyensúlyának helyreállítása érdekében. Ha vállalunk egy pici lemondást, ezzel pedig kiszorítjuk a hedonizmust hétköznapjainkól, akkor több időnk lesz figyelni magunkra és a körülöttünk élőkre is. Te bevállalod? 

HOGYAN KEZDJÜNK SPORTOLNI? - EZT TANÁCSOLJA A SZEMÉLYI EDZŐ >>>

ÉHES FÉRFI FELVÁGOTTAL ÁLMODIK, AVAGY VEGETÁRIÁNUS LETTEM 40 NAPRA >>>

MÁR A BÖJT ELSŐ NAPJÁN MEGKÍSÉRTETT A PÖRKÖLT >>> 

40 NAP BÖJT, AVAGY HÚSMENTES ÉTKEZÉS A MEGTISZTULÁS JEGYÉBEN – TE BEVÁLLALOD? >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss