hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bográcsos birkapörkölt

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A húst a csonttal együtt feldaraboljuk, úgy 3-4 cm-es darabokra. A hagymát felkockázzuk (nem fontos nagyon apróra, mert mire a hús kész, addigra úgyis szétfő). Rétegezve a bográcsba tesszük a húst és a hagymát, rétegenként sózzuk, borsozzuk, és közé szórjuk a köményt (ha valakit zavar az egész kömény, nyugodtan pótolhatja őrölttel, vagy el is hagyhatja).

Feltesszük főni. (Én úgy tartom, hogy száraz akácfával a legjobb alátüzelni, mert akkor kapja az étel legjobb ízt.) A bográcsot óvatosan rázva, forgatva kavarjuk csak az egészet, hogy a hús ne törjön össze. Szép lassan, csak épp, hogy pezsegtetve főzzük legalább 4-5 órát. Vizet csak mindig annyit pótolunk hozzá, ami feltétlen szükséges.

Mikor már a hús majdnem egészen megpuhult, hozzáadjuk a pirospaprikát, az összezúzott fokhagymát és a kimagozott, karikákra vágott tv paprikát. Jól összekavarjuk, úgy fél órát főzzük.

Sós vízben főtt burgonyával és valamilyen idénysalátával tálaljuk.

Megjegyzés

Mifelénk az a mondás járja, hogy ezt az ételt olyan birkából kell készíteni, amelyik már annyira öreg volt, hogy legelni is csak szemüveggel tudott. Ez viszont igaz bármilyen bográcsban készülő pörköltre. Minél öregebb jószágból készül, annál finomabb, szaftosabb, kerekebb étel lesz belőle.
- sztodor

Ezek is érdekelhetnek

Friss