Bográcsgulyás

MME MME
1 4/5
90 perc
rafinált
átlagos
8 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A bográcsgulyás elkészítéséhez apróra vágjuk a vöröshagymát, majd a bogrács aljára szórjuk.
  2. A marhahúst megtisztítjuk, eltávolítjuk a hártyákat, kb. 2x2 centis kockákra vágjuk, és a hagymára teszzük.
  3. Felöntjük vízzel, és erős tűzön főzni kezdjük. Ha felforrt a víz, hozzáadjuk a sót és a pirospaprika felét. A habot nem szabad leszedni, idővel szépen letisztul.
  4. Egyenletes tűzön főzzük, amíg a hús szinte teljesen megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a hámozott, egyforma hasábokra vágott burgonyát.
  5. Tovább főzzük maximum 20 percig. Az utolsó percekben hozzáadjuk a pirospaprika másik felét, ettől lesz szebb színe. További 10 percig főzzük, majd leemeljük a tűzről.


Megjegyzés

Többféle húsból még jobb. Puha hátszín, marhanyak, lapocka, szegy stb. Ha van, piros csöves paprikát is jó beletenni. Valamikor a szabadban dolgozók főzték így. Elég hozzá egy edény, csak a tűzre kellett ügyelni, közben végezhették a munkájukat. Csipetkét lehet belerakni, minden egyéb vétek. Friss fehér kenyér és testes vörösbor illik hozzá. A receptet Erdei Ferenc Népi ínyesmesterség című könyvecskéjéből plagizáltam. Nagyon finom, leve aljától a tetejéig homogén. Tapasztalatom viszont, hogy frissen az igazi, másnapra nem érdemes hagyni, sem előre megfőzni. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss