Elkészítés: Hosszadalmas folyamat, mert ugye egy héttel előtte elkezdi gyűjtögetni az üres ásványvizes palackokat. Egy nappal előtte jól kimossa az 5 literes dunsztosüveget, aznap pedig túracipőt ölt és kikocog a közeli erdőbe, szuperfrissen nyíldogáló, illatos bodzavirágért.
Hazatérvén átvizsgál a virágokat, rajtlakó bogárkákat, maszócákat eltávolít, a vastagabb szárakat lecsippent, leöblít, szikkadni hagy.
A 3 literes piros lábaskát félig tölt vízzel, felmelegít, takarék, bele a cukor, a citromsav, hosszabb nyelű fakanállal kevergetve felolvaszt, gázt lekapcsol, bele a citromlé, hideg vízzel felenged.
A dunsztost negyedrészéig megtölt hideg vízzel, óvatosan beleönt a cukros-citromosat, ha kevés, közel az üveg nyakáig feltölt hideg vízzel.
Fakanállal jól elkever és végre megkóstol, utánsavanykázhat, már csak édesítővel ízesíthet még rajta. Ha a citromot választotta, jól megsikálja, héjastól lekarikáz, bele az üvegbe, óvatosan megkever. Bele a virágok, átkever, kistányérral letakar, és 1-2 napig állni hagy (az első nap után azért már kóstolhat).
Ha elérte az üdítő aromáját, leszűr, tölcsérrel beletöltöget a tiszta flakonokba, lezár, hűtőbe. Hidegecskén folyamatosan és jólesően megiszogat, másodnap már túracipőt húzkod és...
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre