Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bodzaszörp IX.

5/5
120 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A 8 liter vizet addig melegítem a 6 kg cukorral, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Forralni nem szoktam. Kissé zamatosabb a végeredmény, ha 5-5,5 kg cukrot olvasztunk fel a vízzel, majd kb. 1/2-1 kg cukrot karamellizálunk, és a végén összeöntjük a vizes eleggyel. Ha felolvadt a cukor, levesszük a tűzről, hagyjuk hűlni.

Kissé langyos állapotban belekeverjük a citromsavat, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Forró (de nem forrásban levő) 2 dl vízbe belemérjük a nátrium-benzoátot, majd ezt is hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, keverjük a már hideg cukros léhez.

Egy 20 literes műanyag vödör vagy hordó aljára halmozzuk a NEM megmosott (fontos, hogy ne mossuk meg, mert a rajta levő sárga por a legzamatosabb, és sajnos mosás közben lejön a virágról. Elég, ha lepöcköljük róla a bogarakat, és lehetőleg ne főút mellől szedjük), zöldjétől megfosztott bodzavirágokat. Óvatosan, hogy ne szóródjon le róla a sárga virágpor. Utána karikázzuk rájuk a citromok felét, a többit elég, ha belefacsarjuk. Azért jó, ha nem kerül bele sok citromhéj, mert belekeseredhet.

Ha kész vagyunk, öntsük rá a cukros vizet, és zárjuk le légmentesen az edényt. Én ki szoktam rakni a kertbe, jó napos helyre, ahol 3-4 nap alatt kész. A 3. nap elején érdemes megkóstolni, mert 1000 fokban hamarabb is elkészülhet. :)

Jól csavarjuk ki a virágokat, a citromkarikákat dobjuk ki nyugodtan, majd szűrjük bele üvegekbe. Hűtőben vagy pincében tároljuk, sokáig eláll.

Megjegyzés

Ha valaki kerti partira készül, és szuper hűsítőt szeretne, készítse el nátrium-benzoát nélkül, és csak 5 kg cukorral. Nagyon hamar elfogy.
- ardnaxela

Ezek is érdekelhetnek

Friss