hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bodzás panna cotta vaníliás eperöntettel

MME MME
120 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 4 dl tejszín (min. 30 %-os)
  • 1 dl tej (magas zsírtartalmú)
  • 2 dkg cukor
  • 3 evőkanál bodzaszörp (szezonban 4 nagy bodzavirág)
  • 2 levél zselatin
  • Az eperöntethez:
  • 20 dkg eper
  • 3 dkg barnacukor
  • 1/2 rúd vanília kikapart magjai
  • 2 evőkanál víz

Elkészítés

Elkészítés: A tejet, a tejszínt, a cukrot és a bodzaszörpöt (ha friss virágot használunk, akkor azokat megmosva, lecsöpögtetve) forráspontig hevítjük, majd rögtön elzárjuk, nem forraljuk. Amennyiben virágot használunk, a tűzről levéve fedő alatt hagyjuk állni 30 percig, ezután szűrjük le – így minden íz- és illatanyagot átvesz a folyadék.

A zselatinlapokat beáztatjuk hideg vízbe, majd ha már megpuhultak, kinyomkodjuk belőlük a felesleges vizet. A meleg tejes keverékbe tesszük a zselatint, és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik. Szobahőmérsékleten hagyjuk hűlni, majd 4 egyforma edénybe elosztjuk a tejszínes krémet, és hűtőben legalább 4 órát hagyjuk, hogy kidermedjen.

Elkészítjük az eperöntetet, amihez a gyümölcsöt megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és egy forralóedényben a cukorral, a vaníliával és kevés vízzel összeforraljuk, sziruposra főzzük kb. 5 perc alatt – kihűtjük.

A panna cotta tálkáit néhány pillanatra forró vízbe mártjuk, majd tányérra borítjuk a desszertet, és az eperraguval körítve tálaljuk.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss