hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bodzalekvár

MME MME
3 4/5
80 perc
egyszerű
olcsó
4 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A bodzalekvár elkészítéséhez a bogyókat alaposan mossuk le, csöpögtessük le a vizet.
  2. A cukrot a vízzel tegyük tegyük fel főni. Időnként kevergetve főzzük sűrű sziruppá.
  3. Keverjük bele a bodzabogyókat, és lassú tűzön, időnként megkeverve főzzük sűrűre.
  4. Közben az üvegeket (és a kupakokat) főzzük ki. 15 percre tegyük forró vízbe, majd csipesszel emeljük ki. A tiszta üvegekbe töltsük az elkészült lekvárt. Kössük le a tetejét, vagy csavarjuk rá a kupakot, 5 percre állítsuk fejre, majd jól bugyoláljuk be, és hagyjuk a dunsztban kihűlni.
  5. Kenyérre kenve, süteményekbe, piskótába töltve nagyon finom. A kibontott üvegeket hűtőszekrénybe tároljuk, és néhány napon belül fogyasszuk el.

Megjegyzés

A bodza köztudottan gyógynövény. A lekvárt használhatjuk:
- meghűlésre, köhögés csillapítására
- enyhe hashajtónak
- vértisztító, lázcsillapító, vizelethajtó.
Emellett nagyon-nagyon finom. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss