Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 10 legjobb bodzás finomság, amit el kell készítened!

Nyílik a bodza! Szedj minél több illatos fehér virágtányért, és süsd meg palacsintatésztában, főzd meg szörpnek, zselének, ízesíts vele fagyit, bólét, koktélt, krémeket és süteményeket, készítsd el pezsgőnek vagy akár ecetnek! Íme a legjobb bodzás receptek egy helyen!

Bodzavirágot csak poros vagy forgalmas utaktól távol eső területeken gyűjts. Szellős kosárban vidd haza, majd felhasználás előtt alaposan rázd ki a virágtányérokat, hogy eltávolítsd belőlük az esetleges szennyeződéseket és a rovarokat.

Palacsintához legjobb a félig még bimbós friss virágzat, egyéb célra a teljesen kinyíltat dolgozd fel! Ha túl sokat szedtél, kíméletesen lefagyaszthatod, így később is készíthetsz belőle pl. szörpöt.

1. Bodzavirág palacsintatésztában

Próbáld ki ezt a 4 adagos receptet, ha gyerekkorodban nem lested el a vidéki nagyidtól! Eperfagylalttal különösen finom.

2. Bodzaszörp

Az abszolút kedvenc! Palackozott boltit is vásárolhatsz, de a házinak nincs párja. A hűtőben 4-5 hónapig eltarthatod, feltéve, ha nem fogy el addig limonádéhoz, krémbe, desszertszószhoz vagy pezsgőkoktélhoz.

3. Bodzás limonádé 

Nyári napokon nincs jobb egy behűtött házi limonádénál! Az alaphoz tegyél egy nagy befőttesüvegbe 2 marék bodzavirágzatot és 1 db felkarikázott citromot, öntsd le 20 dkg cukorból és 1 l vízből főzött sziruppal, majd zárd le az üveget, és hagyd állni 2 napig. Szódával vagy ásványvízzel hígítva kínáld!

4. Alkoholos italok bodzával

Nyári kerti partikon saját készítésű bodzapezsgővel, bodzaszörpös pezsgőkoktélokkal és bólékkal fokozhatod a hangulatot.

5. Bodzazselé

Feldobhatsz vele fagylaltkelyhet, díszíthetsz vele krémdesszertet, süteményt és tortát, vagy egyszerűen vajas kenyérre kenheted.

6. Bodzavirágos eperdzsem

A teljesen kinyílt virágok különleges aromát kölcsönöznek a bogyós gyümölcsnek. Darabolj egy edénybe 1 kg epret, kissé nyomkodd szét, és öntsd rá egy fél db citrom levét. Forgasd össze 3 marék lecsipkedett virággal és 50 dkg 2:1 arányú befőzőcukorral, majd hagyd állni kb. 3 órát. Ezután forrald fel, és bugyogva főzd legalább 4 percig. Végül töltsd 4 db 2,5 dl-es csavaros üvegbe.

7. Joghurtos bodzavirágfagylalt

A hűsítő nyalánkságot fagyigép nélkül is elkészítheted. Az alábbi mennyiségek 4 adaghoz elegendők.

Hozzávalók:

  • 6 db bodzavirágtányér
  • 1 db lime
  • 1/2 dl almalé
  • 2 ek. folyékony méz
  • 3 dl zsírszegény joghurt (1,5%-os)
  • 1,5 dl főzőtejszín (15%-os)
  • 1 ek. porcukor
  • 1 db zselatinlap
  • folyékony édesítőszer

Elkészítés:

  1. A lerázott bodzavirágtányérokat a szárak levágása után egy tálba tesszük, ráöntjük a lime kifacsart levét, valamint az almalét, majd összeforgatjuk a mézzel. Lenyomatjuk egy lapostányérral, nehezéknek ráteszünk 2 konzervet, és szoba-hőmérsékleten állni hagyjuk egy éjszakán át.
  2. Másnap a masszát egy tálra helyezett apró lyukú szűrőbe öntjük, és jól kinyomkodjuk. A joghurtot és a főzőtejszínt a lecsepegett léhez adjuk, a porcukorral édesítjük, és habverővel simára keverjük.
  3. A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, és egy lábosban, gyenge tűzön kevergetve feloldjuk. A tűzről levéve habverővel beledolgozunk 2 ek. joghurtos masszát, majd a maradék joghurtos masszába keverjük, és tetszés szerint némi folyékony édesítőszerrel édesítjük. Végül fagylaltgépbe töltjük, és a készüléktől függően 20-40 percig fagyasztjuk.

8. Bodzás cupcake és más sütemények

Koronázd meg a bodzaszörppel készített muffint bodzaszörpös krémmel!

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 2 tk. sütőpor
  • 2 db tojás
  • 15 dkg nádcukor
  • 1 csipet só
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 3 ek. bodzaszörp
  • 25 dkg tejföl

A toppinghoz:

  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg natúr krémsajt
  • 2 ek. bodzaszörp

Elkészítés:

  1. A lisztet elvegyítjük a keményítővel és a sütőporral. Egy másik tálban a tojásokat összekeverjük a cukorral, a sóval, a vajjal és a szörppel. Beledolgozzuk a tejfölt, majd összeforgatjuk a lisztes keverékkel.
  2. A tésztát egy 12 darabos muffintepsi papírformával kibélelt mélyedéseibe töltjük, és a 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 25 perc alatt.
  3. A toppinghoz a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd apránként váltogatva beledolgozzuk a krémsajtot és a szörpöt. Végül habzsákból a muffinokra nyomjuk.

A toppinghoz használt krémet torták töltésére is felhasználhatod. Akárcsak a fenti cupcake-et, ezeket is dekorálhatod bodzavirággal.

9. Bodzás panna cotta

Az egyszerű panna cottára bodzazselét kanalazhatsz vagy házi bodzaszörpöt csorgathatsz, és lecsipkedett friss bodzavirággal, valamint bogyós gyümölcsökkel, citromfűvel díszítheted.

10. Bodzaecet

A bodzaecet friss nyári saláták különleges ízesítője lehet. Tegyél nagy uborkásüvegbe 8-10 db bodzavirágtányért 2 szem szegfűszeggel együtt, és önts rá 1 l gyümölcsecetet. Lezárva hagyd állni 10 napig, majd szűrd le. Gasztroajándéknak is kitűnő, ha szép formájú kis üvegekbe töltöd.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss