A tálalást, és az első falatokat követően a zsűri tagjai elégedettek voltak a magyar ételekkel. A gyermekmenü fogásainál külön kiemelték, hogy értékelik a kreativitást és a játékosságot, amit a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis belevitt az ételekbe - írta a Bocuse d'Or Lyonban zajló világdöntőjéről a vg.hu.
A Széll Tamás vezette magyar team ma reggel 8:13-kor kezdett főzni. A Bocuse d’Or lyoni döntőjén, a szokott módon, két ételt kell készíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást.
A táltéma kötelező alapanyagi az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab kagyló.
A 2023-as lyoni döntő másik témája, a tányértéma – ahogyan ezt már a Bocuse d’Or versenytől megszokhattuk – egészen formabontó és forradalmi. A csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kell készíteniük, három fogást 15 személyre. A három fogás mindegyikében kell szerepelnie a töknek, az előételnek vegánnak kell lenni, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepel.
A magyar csapat ételei:
Tükörtojás gombával, savanyúsággal, citromos kakukkfűvel és krémes tojássárgájával, mártás érlelt magyar sajttal, sütőtökkel és tökmagolajjal:
Rózsa savanyított gyökérzöldségekből, folyékony burgonyával, aromás fűszernövényekkel és érlelt sajttal:
Hideg sütőtökleves, sütőtökkel és petrezselyemmel töltött uborka, zabtejszínhab tormával és füstölt olajjal pácolt borsó:
Ördöghal budapesti módra enyhén füstölt fésűkagylóval, sötét hínárral, citromos-túrós croutonnal. Kékkagyló-tortellini gulyásfűszerekkel:
Kékkagyló-tortellini gulyásfűszerekkel, és szezonális zöldségekből készített raguval:
Tokaji borzselé céklával, puha hagyma fekete borssal és kakukkfűvel ízesítve, és ropogós Jeruzsálemi articsóka:
Még több fotó a Dalnoki Bence, Nyikos Patrik és Széll Tamás vezette csapat műalkotásairól itt:
A táltéma és a gyerekmenü készítéséről és tálalásáról a Magyar Bocuse d'Or Akadémia Insta Storyjában találtok 24 órán át elérhető, szuperizgalmas videókat!
Az eredményhirdetés 18 órakor kezdődik, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Facebook-oldalán és a Bocuse d'Or hivatalos weboldalán is folyamatosan nyomon követhető.
(Borítókép: a Magyar Bocuse d'Or Akadémia Instagram oldala)