Blundel tészta, az élesztős leveles tészta

default user icon
MME
150 perc
mester
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
Allergének
 • Glutén
 • Tej

Elkészítés

 1. A lisztet, a sót és a cukrot egy robotgép keverőtáljába öntjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt, ügyelve, hogy a sóval ne érintkezzen, mert az megöli a kis élesztőgombácskákat.
 2. Ezután hozzáadjuk a puha vajat is, és a robotgép dagasztókarjával közepes fokozaton összedolgozzuk a tésztát. Közben vékony sugárban belecsorgatjuk a vizet, de közben folyamatosan dolgozzon a dagasztókar, egészen addig, amíg a tészta szép sima golyóvá áll össze, és már nem ragad a tál falához.
 3. Ha már kellően rugalmas a tészta, kivesszük a tálból, kézzel átgyúrjuk, folpakba csomagoljuk, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük.
 4. A hűtőből kivett, pihentetett tésztát újra átgyúrjuk, és fél cm vastag téglalappá nyújtjuk.
 5. Egy darab sütőpapír egyik felére tesszük a hideg vajat, majd ráhajtjuk a papír másik felét. Egy nyújtófával addig ütögetjük, amíg olyan nagy nem lesz, mint a kinyújtott tésztalap fele.
 6. A tésztalapot a rövidebb oldalával magunk felé fordítjuk, és az alsó felére tesszük a kilapított vajat, majd beburkoljuk a tészta másik felével. A széleket kissé összenyomkodjuk, majd 90 fokkal elfordítjuk a tésztát az óramutató járásával megegyező irányba, és újra kinyújtjuk fél cm vastagra.
 7. A tészta alsó harmadát felhajtjuk a felső egyharmadig, majd a felső harmadot lehajtjuk az előző hajtás széléig. Most az egész tésztát félbehajtjuk, kicsit lenyomkodjuk, újra fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük legalább fél órára.
 8. A fél óra leteltével kicsomagoljuk a tésztát, és úgy tesszük magunk elé, hogy az az oldala nézzen felénk, ahol látszik a hajtás, a zárt része pedig a jobb oldalunk felé nézzen. Újra kinyújtjuk a tésztát fél cm vastagságúra. Most felhajtjuk a tészta alsó egyharmadát, és erre hajtjuk rá a felső egyharmadát, mint egy levelet, majd újabb fél órára a hűtőbe tesszük.
 9. A tésztát akár ketté is oszthatjuk és az egyik felét le is fagyaszthatjuk. A másik felét a hűtőből kivéve lisztezett felületen kinyútjuk és tetszőlegesen, sós vagy édes süteményt készítünk belőle.

Nézd meg videón, hogyan készül a blundel, azaz az élesztős leveles tészta lépésről lépésre!

Megjegyzés

A házi blundel tésztának felét akár le is fagyaszthatjuk. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss