Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Blini füstölt lazaccal, kaviárral és kapros tejszínes mártással

MME MME
30 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A blinihez (minipalacsintékhoz):
  • 3 tojás
  • 1/2 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál vaj
  • 20 dkg hajdinaliszt (bioboltokban kapható)
  • Valamint:
  • 2 dl főzőtejszín
  • 8 dkg füstölt lazac
  • 1 kis üveg fekete kaviár
  • 1 kis csokor friss kapor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom
  • bors

Elkészítés

Elkészítés: A hagyományos, magyar konyhában ismert palacsintatésztához képest a legfontosabb különbség, hogy ebbe a tésztába nem teszünk cukrot, mert az beindítja az élesztő erjedését, és hatalmas mennyiségű tésztánk keletkezne.

A tojás sárgájából, tejből, vajból, a tejfölből és a hajdinalisztből elkészítjük a tésztát, majd az élesztőt egy kevés (3-4 evőkanál) langyos tejben megfuttatjuk, és hozzáadjuk a tésztához, összedolgozzuk.

A tojásfehérjéből habot verünk, és azt szépen hozzáforgatjuk a tésztához. Végül pedig evőkanállal belemerjük kevés felforrósított zsiradékba úgy, hogy körülbelül 1 centiméter vastag lepényeket kapjunk. Mindkét oldalát megsütjük.

A mártáshoz a főzőtejszínt lassú tűzön felmelegítjük, belereszeeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd a kapor 3/4 részét felaprítjuk, és a mártáshoz keverjük.

A bliniket a meleg mártással meglocsolva tálaljuk, tetejére ízléses lazaccsíkokat vágunk, kevés kaviárral és friss kaporral díszíthetjük. Citromgerezdekkel tálaljuk.

Megjegyzés

A blini egy orosz minipalacsinta, gyakran lazaccal, kaviárral fogyasztják ünnepi alkalmakkor.

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss