Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Biztos módszerek a kínzó puffadás ellen

default user icon
MME
Szorít a ruha, rossz a közérzetünk: a kellemetlen hasi teltségérzet sokak mindennapjait megkeseríti. Eláruljuk, mire kell odafigyelned, ha szeretnéd elkerülni ezeket a panaszokat!

A puffadás általában csak néhány óráig tartó kényelmetlenséget okoz, és mozgás, valamint némi koplalás hatására megszűnik. Onnantól azonban, hogy visszatérő, napi panasszá válik, és az életminőséget is jelentősen rontja, mindent meg kell tenni azért, hogy megszűnjön!

Az életmódunkon is múlik

Gyakran kíséri az epekövességet, a refluxot, a fekélybetegséget, de akár a béldaganat egyik tünete is lehet a puffadás. Amennyiben a beteg étvágytalanná válik, fogy, székletürítési rendje megváltozik, visszatérő hasi fájdalmat érez, feltétlenül szükség van az alapos kivizsgálásra a pontos diagnózis felállításához és a megfelelő oki kezelés elindításához.

Mi zajlik a testedben óráról órára? Figyelj a bioritmusodra >>>

Szerencsére általában nem kell rögtön komoly szervi betegségre gyanakodni a puffadás jelentkezésekor. Ezt kiválthatja ugyanis az is, ha rendszertelenül étkezünk, ha nem iszunk elég folyadékot, ha keveset mozgunk, ha órákig ülünk a számítógép, illetve a televízió előtt görnyedve, de akár egy-egy stresszhelyzet is okozhat ilyen jellegű panaszt.

Leggyakrabban persze, akkor szenvedünk a zavaró teltségérzettől, ha sokat eszünk, vagy nehezebben emészthető ételeket fogyasztunk. Ilyenkor a hasnyálmirigy által termelt emésztőnedvek hiánya a puffadás kiváltó oka.

Ami segít

1. Naponta igyál meg 2-3 liter folyadékot, így a béltartalom felhígul, nem irritálja a bélfalat, és könnyebben halad tovább a belekben.

4 tipp a jó emésztésért >>>

2. Többször egyél keveset, így a gyomrodnak is kisebb mennyiségű táplálékkal kell „megküzdenie”. Az elfogyasztott étel minden esetben tartalmazzon nyers zöldséget, gyümölcsöt!

3. Kerüld a nagy mennyiségű rostot tartalmazó fogásokat (pl. hüvelyesek, bab, borsó, lencse, káposztafélék).

4. A rendszeres testmozgás is hozzájárul a gyomor egészségéhez. Kezdetnek megteszi, ha többet gyalogolsz, ahol csak lehet, lépcsőzöl, jó időben pedig bringázol.

4 tévhit az emésztésről, melyeknek nem szabad bedőlni >>>

Csak nyugodtan!

Ne felejtsd el, hogy a táplálék feldolgozása már a szájüregben megkezdődik! A rágás során a szilárd étel kisebb darabokra aprítódik – ez a mechanikai folyamat szükséges ahhoz, hogy a táplálék alkotórészei a gyomor-bél rendszerben megtett mintegy öt méter hosszú útjuk során az emésztőnedvek számára elérhető közelségbe kerüljenek. Ezért fontos, hogy lassan és minél tovább rágjunk. Így kevesebb levegő kerül a szervezetünkbe rágás közben, ami szintén a puffadás egyik kiváltója lehet.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss