Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Birstorta (cukormentes, laktózmentes)

60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 5 tojás
  • 10 dkg mandulaliszt
  • 10 dkg nyírfacukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • A krémhez:
  • 4 dl cukormentes birs ivólé
  • 8 dkg nyírfacukor
  • 5 dkg kukoricakeményítő
  • 4 dl kókusztejszín (nem diétázóknak sima tejszín is lehet)
  • párolt birsdarabok (cukor mentesen)
  • 3 lap zselatin
  • A díszítéshez:
  • 2 dl tejszínhab (diétázók elhagyhatják)

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a tojásfehérjét a 10 dkg nyírfacukorral közepesen kemény (inkább lágyabb) habbá verjük. A sárgáját kicsit felverjük, nem kell fehéredésig. Hozzákeverjük a fehérjéhez, és óvatosan elkeverjük a mandulaliszttel. 26 cm-es tortagyűrűben 160 fokos sütőben 30 percig sütjük. Nem lesz magas, ezért kétfelé vágjuk.

A krémhez a birs ivólé egy kis részével a keményítőt feloldjuk. A levet felforraljuk, és egy keveset a keményítőhöz keverünk (hőkiegyenlítés), és ezt a feloldott keményítőt lassan hozzáöntjük a gyümölcsléhez. Első buggyanásig főzzük. Ezután hozzáadjuk a porrá őrölt nyírfacukrot. Fólia alatt kihűtjük.

A 3 lapzselatint hideg vízbe áztatjuk, kb. 1 evőkanál 30-35 fokos vízben feloldjuk. A kihűlt krémalapot egy habverővel meglazítjuk. Hozzáadjuk a kókusztejszínt, majd a zselatint. Ha sima tejszínnel készül, akkor érdemes habot verni, akkor kicsit lazább és bővebb krémet kapunk.

A tortagyűrűbe visszatesszük az egyik tésztalapot. Rákenjük a krém 3/4 részét, hozzákeverünk főtt birsdarabokat, és lefedjük a másik tésztalappal. A maradék krémmel bevonjuk, díszítjük. Hűtőben legalább 4-5 órát hagyjuk megdermedni.

Ha nem cukormentes gyümölcslével vagy gyümölccsel dolgozunk, akkor a cukrozásnál ezt figyelembe kell venni. Én mindent cukormentes gyümölcsből készítettem.

Megjegyzés

A birs egy mostoha gyümölcs. Nem igazán tudunk vele mit kezdeni. Kompót és birsalmasajt. Ezzel vége. A birs fanyar gyümölcs, és alig van rá recept. Én egy lényerő lábos segítségével pároltam birset, és cukormentes ivólevet nyertem belőle. A megmaradt gyümölcs nagyon sűrű és darabos lett, szinte száraz. Szintén cukormentesen készült. Inni kicsit túl fanyar volt a lé, lekvárnak is sűrű lett a massza. De ebben a tortában tényleg különlegesre sikerült. - Soltesznora

Ezek is érdekelhetnek

Friss