Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Birskörtebefőtt

MME MME
2
90 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Előkészítés: A birskörtét konyharuhával megdörzsöljük, megmossuk. Negyedeljük, kivágjuk a magházát, és húsát vékony szeletkékre vágjuk.
Elkészítés: A birskörtét annyi vízben, amennyi ellepi kb. 20 percig puhára főzzük. A befőttes üveget kimossuk, lecsepegtetjük. Gézkendőt feszítünk egy tál fölé, átszűrjük rajta a birskörtét, és kb. 3 órán keresztül hagyjuk lecsepegni. A maradék gyümölcsmasszát kézzel jól kinyomkodjuk. A körtét meghámozzuk, magházát kivájjuk, húsát apró darabokra vágjuk (15 dkg-ra van szükségünk). A ringlót vagy szilvát megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk. A citromot forró vízben alaposan megmossuk, héjából levágunk egy darabot, levét kinyomjuk. Lemérünk 4 dl birskörtelevet, felforraljuk 2 evőkanál citromlével, a körtével és a ringlóval. Belekeverjük a zselírozó cukrot, még egyszer felforraljuk, és kevergetve 2 percig rotyogtatjuk. Beletöltjük az üvegbe, belerakjuk a citromhéjat, és alaposan lezárjuk.

Ezek is érdekelhetnek