A birsalmakompót elkészítéséhez2 dl vízbe belefacsarjuk egy fél citrom levét.
Meghámozzuk a birsalmát, felnegyedeljük és kivágjuk a magházát, majd megint kettévágjuk az almaszeleteket.
1 dl vízbe beletesszük a fűszereket és a mézet és felforraljuk, majd hozzáadjuk a birs darabokat és fedő alatt kb. 30 perc alatt puhára főzzük.
Az elkészült kompótot tiszta és cseppmentesre törölt befőttes üvegbe tesszük, belefacsarjuk a maradék citrom levét, és szükség esetén pótoljuk vízzel, mert fontos, hogy a folyadék ellepje a birsalmákat.
Az üveget ezután egy nagy lábasba tessük, és körbeöntjük vízzel a befőttes üveg 3/4-éig.
Felforraljuk, majd kivesszük a kompóttal telt üveget, rátesszük a celofánt és a kupakot, majd pokrócba csavarva hagyjuk kihűlni fejjel lefelé.