Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bio eper okozhatott hepatitiszt, már egy tucat beteg került kórházba

default user icon
MME
Friss, bio epertől kaphatott hepatitiszt jó-néhány vásárló Amerikában és Kanadában, az ügyet nagy erőkkel vizsgálják a hatóságok.

A két legnagyobb amerikai élelmiszermárka után indult vizsgálat az Egyesült Államokban és Kanadában, miután több helyről jelentettek hepatitisz A megbetegedéseket – írja a Business Insiderre hivatkozva a Vg.hu. Az esetek feltehetően a FreshKampo és a HEB márkájú bio eperrel hozhatók összefüggésbe – olvasható az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (Food and Drug Administration, FDA) honlapján. 

Mindkét márka termékeit forgalmazzák a legnagyobb élelmiszerboltok, többek között az amerikai Aldi, de a vásárlók kiskereskedőknél is hozzájuthattak a vélhetően fertőzött eperhez. A betegek a gyümölcsöket 2022. március 5-e és április 25-e között vásárolták. Az FDA figyelmeztette azokat, akik ebben az időszakban vásároltak epret, hogy dobják ki a gyümölcsöt.

A hepatitisz A hetekig tartó enyhe, valamint több hónapig tartó súlyos betegségeket is okozhat. Ritka esetekben a fertőzés májbetegséghez, akár halálhoz is vezethet, azonban a legtöbb fertőzött néhány héten belül maradéktalanul felépül.

Az FDA adatai szerint eddig 17-en betegedtek meg és 12-en kerültek kórházba az eper elfogyasztás után.

Olvasd el ezeket a híreket is:

Ezek is érdekelhetnek

Friss