Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bikavér: az egri borvidék múltja és jövője

default user icon
MME
A legismertebb magyar házasított bor az egri bikavér, ami a kékfrankos szőlőfajtára helyezi a hangsúlyt. Sokszínűen párosítható ételekkel, a három kategória pedig garantálja, hogy mindenki minden alkalomra talál magának egy palackot belőle.

Az Egri borvidék rendkívül sokszínű, ami a szőlőfajtákat illeti: nincs se fehérben, se kékben egy kiemelt, ezért a házasítások készítésének van régi hagyománya. A cuvée-k közül jelentőségében egyértelműen kiemelkedik a bikavér és annak fehér párja, az egri csillag. A helyi borászok úgy gondolják, hogy ezeken keresztül lehet igazán megmutatni a borvidékben rejlő lehetőségeket.

A bikavérnek mindig is kiemelt szerepe volt Egerben, és ugyan volt olyan időszak, amikor inkább a mennyiség és nem a minőség dominált, az utóbbi években ismét presztízstermékké vált, köszönhetően az egyre szigorodó termékleírásnak és az egri borászok elkötelezettségének. Ennek eredménye volt 2017-ben, hogy – eddig egyetlen vörösborként – hungarikumnak nyilvánították.

Az egri bikavér előállításához használt szőlő csak az Egri borvidékről származhat, a fajtákat jellemzően külön dolgozzák fel, és utána a kész bort házasítják, bár néhány pincészetnél készül olyan bikavér is, amelyhez a különböző fajtákat egyszerre szedik. A gerincét egy hazainak számító fajta, a kékfrankos adja. Az előírások ezenkívül meghatározzák a szőlőfajták arányát, valamint szőlészeti és borászati technológiák szempontjából szabályozzák a készítésének folyamatát, és az érlelés módját is. Három szinten készülhet bikavér Egerben: classicus, superior és grand superior.

A classicus bikavér esetében legalább 6 hónapig kell fahordóban érlelni a bort, a superiornál legalább 12 hónapig fahordóban és 6 hónapig palackban, grand superior esetében a hordós érlelés hossza legalább 16 hónap.

Igazán különleges azonban az, hogy a 2016-os évjárattól a grand superior borok, tehát a borvidék legmagasabbra értékelt tételei kizárólag dűlőszelektált borok lehetnek. A szabályozást azért alakították így a borvidék borászai, hogy ezzel is kihangsúlyozzák: a borvidék legnagyobb értékének az egri dűlők egyedi adottságainak bemutatását tekintik.

Az egri bikavér a kékfrankosalap és a szőlőfajták házasítása miatt az ételek széles körével párosítható, valamint érdemes figyelembe venni a három típusát is. A classicus friss gyümölcsös aromái és üdesége mellé a vele harmonizáló, egyszerűbb, bisztrótípusú ételeket állítsuk: feketeerdei sonkás szendvicset, paradicsomos alapú tésztát vagy pizzát, sült kecskesajtot. A superior tételekhez jól illenek a klasszikus, fűszerpaprikával készült fogások, így a halászlé, a csirkepaprikás, a mélyebb tónusú sült zöldségek, mint a padlizsán, a gomba vagy a cékla, valamint a kacsa- és a báránysült is jó választás. A grand superior palackok komplexitásához már érdemes komoly alapanyagokat párosítani: vadat, steaket vagy mangalicát.

Ha már három típusa van az egri bikavérnek, mindegyikből ajánlunk egy-egy bort.

Juhász Egri Bikavér Classicus 2016

Már a csavarzáras palack is jelzi, hogy egy könnyed bisztróbort várjunk, amit a mindennapokban is szívesen iszunk. A pincészetet amúgy is ez a szemlélet jellemzi leginkább, olyan borokat készítenek, amelyek könnyen szerethetőek és sokak számára elérhetőek a boltokban. Ebben a borban a gyümölcsös jegyek a meghatározóak, amit a fűszerek szépen egészítenek ki. Ha a hétköznapokra vagy egy házibuliba egri bikavért keresünk, akkor meg is találtuk. Erre mondhatjuk, hogy egyszerű, de nagyszerű.

Soltész Egri Bikavér Superior 2016

A Soltész prémium borcsaládjába tartozó bikavér nem csak a tartalma miatt izgalmas, a címkékre a Munkácsy-díjas, elismert képzőművész, Bukta Imre alkotása került. Már csak a Béla fácánnal című festmény miatt is érdemes levenni a polcról a palackot, de az sem utolsó szempont, hogy kizárólag a legjobb évjáratokból készülő dűlőszelekciók vagy hordóválogatások kerülnek az új címkék alá. Gazdag ízvilágú bor, finom fűszeres jegyekkel, a szeder, a szilva és a csipkebogyó aromáival, feszes szerkezettel és sima tanninokkal.

St. Andrea Egri Bikavér Grand Superior Hangács 2017

A borászatnál apa és fia mindketten nagyon hisznek a bikavérben, ami szerintük a borvidék múltja, és egyben a jövőjét megalapozó bortípus. Az egy dűlőről, a Hangácsról szüretelt szőlők megmutatják a termőhely sajátosságait, és egy igazán komoly és hosszan érlelhető bort adnak. A sötét bogyós gyümölcsök mellett a hordós érlelés pörkölési aromáit is érezzük. Koncentrált és sűrű, de nem nehézkes, a sav és a tanninok szép egyensúlyban vannak. A magasabb alkohol miatt érdemes ételhez nyitni, de készítsünk valami igazán finomat mellé.

BUKTA IMRE-FESTMÉNYEK DÍSZÍTIK A SOLTÉSZ-BOROKAT >>> 

FELFALTUK EGERT! EZEKHEZ AZ ÜNNEPI ÉTELEKHEZ A LEGJOBB A BIKAVÉR >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss