Jelentősen megdrágulhat a rizs, az egyik fő beszállítóval van minőségi probléma

A tészta és a krumpli mellett a rizs számít itthon alapvető, sokat fogyasztott köretnek. A rizs persze nemcsak köret, hanem rengeteg főétel és desszert alapja is, így nagy rá a kereslet. Az egyik fő forrás Pakisztán, ám nem először van probléma az onnan érkező rizzsel, így felmerült az import tiltása.

A világ egyik legjelentősebb rizsexportőre Pakisztán, ám nem először volt probléma az ázsiai országból érkező gabonával. Az egyik pakisztáni újságban jelent meg írás arról, hogy az Európai Unió még tavaly fokozott riasztást adott ki a Pakisztánból és Indiából származó rizsre, legfőképpen a basmatira, ugyanis több szállítmányban is növényvédőszer-maradványokat találtak.

A pakisztáni rizzsel nemcsak a szermaradványok miatt volt probléma, hanem az is gondot okoz, hogy többször is kimutatták a rizsszemeken a penészgomba, illetve az azok által termelt mérgező vegyületek jelenlétét. A pakisztáni rizsben az elmúlt három évben folyamatosan magasabb volt a mikotoxinok, különösen az aflatoxinok előfordulása. Ezen problémák együttesen eredményezhetik, hogy az Európai Unió, Nagy Britannia, sőt az Egyesült Államok is nemet mondhat a pakisztáni rizsre – írja a 168.hu.

Az exportőrök körében riadalmat keltett az esetleges importtilalom, mely ha életbe lép, akár a rizs jelentős drágulását is eredményezheti a világpiacon. Ez elkerülhető, ha megerősítik a pakisztáni élelmiszerbiztonsági-protokolt a rizságazatban.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss