Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Berlini töltött fánk - lépésről lépésre!

MME MME
90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • A fánkhoz:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 4 db tojássárga
  • 1/2 dl rum
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 4 dl tej
  • olaj a sütéshez
  • A banános töltelékhez:
  • 2 ek cukor
  • 2 db banán
  • 1/2 db citrom héja és leve
  • konyak vagy narancslikőr
  • A málnás töltelékhez:
  • 15 dkg málna (faygasztott is lehet)
  • 10 dkg mascarpone
  • 1/4 db citrom
  • 3 ek barnacukor
  • A csokiöntethez:
  • 1 dl tejszín
  • 15 dkg étcsokoládé

Elkészítés

  1. 1,5 dl tejet meglangyosítunk, 1 evőkanál cukorral és az élesztővel elkeverjük, langyos helyre tesszük.
  2. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a porcukorral és egy csipet sóval, és deszka közepére fészket készítünk belőle. Beledobjuk a tojássárgákat, hozzáöntjük a rumot és a felfutott élesztőt, a langyos tejet és a langyos vajat, és rugalmas tésztává dolgozzuk jó 10 perc alatt. Fél órát kelesztjük.
  3. Lisztezett deszkán átgyúrjuk, 2 cm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk pogácsaszaggatóval, és közülük a maradék tésztát kivesszük. Ezt újra kinyújtjuk, majd szaggatjuk. A kis pogácsákat hagyjuk ismét 20 percet kelni.
  4. Bő olajban kisütjük, lecsepegtetjük, kristálycukorba hempergetjük.
  5. A banános töltelékhez a cukrot egy kis füles edényben karamellizáljuk, rádobjuk a vékonyra karikázott banánt, meglocsoljuk citromlével, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, hozzáadjuk az alkoholt, majd villával finomra törjük.
  6. A málnás töltelékhez is karamellizáljuk a cukrot, rádobjuk a málnát, a citrom levével összeforraljuk, majd leturmixoljuk. A mascarponéval krémesre keverjük.
  7. A töltelékeket habzsákba töltjük, és megtöltjük vele a fánkokat.
  8. Az öntethez a tejszínt felmelegítjük, majd a felkockázott csokit felolvasztjuk benne.
  9. A cukros, töltött fánkokat a csokiöntettel tálaljuk.

Megjegyzés

Őszi Balázs receptje, fotó: Győrfi Viktória, styling: Matis Edit Dodi - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss