Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Berlini töltött fánk

default user icon
MME
A fánk széles e világban kedvelt étel, rengeteg változata létezik. Formája is lehet eltérő, ahogy tésztája, ízesítése is. A töltött fánk pedig nem csak Berlinben népszerű…

Az első írásos fánk recept Apiciustól való, a római korból, így volt ideje e kiváló kelt tésztának elterjednie szerte Európában. Megtaláljuk Romániában (gogoasa), Szlovákiában (sisky), Lengyelországban (paczki), Spanyolországban (rosquilla), Portugáliában (malasada), Franciaországban (beignet), Németországban (Pfannkuchen), Ausztriában (Krapfen), Finnországban (munkki), Hollandiában (oliebol), Olaszországban (bomboloni), Angliában (donut), sőt Ázsiában, Afrikában és Amerikában is vannak változatai.

A berlini töltött fánk elsősorban Németországban (Berliner Pfannkuchen) és Franciaországban (boule de Berlin) kedvelt. A hagyományos fánkokat kisütés után kristálycukorba forgatják, majd különféle krémekkel, elsősorban csokoládékrémmel, vaníliakrémmel vagy lekvárral töltik meg.

Ezek a töltött fánkok adták az ötletet az általam készített mini változatokhoz is. Falatnyi kis fánkokat készítettem, a kisült golyóbisokat karamellizát banánnal és mascarponés málnakrémmel töltöttem, végül csokoládészósszal tálaltam.

Berlini töltött mini fánk

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2,5 dkg porcukor
5 dkg vaj
4 tojássárga
fél dl rum
2,5 dkg friss élesztő
4 dl tej
olaj a sütéshez

A banános töltelékhez:
2 evőkanál cukor
2 banán
Fél citrom héja és leve
pici konyak vagy narancslikőr

A málnás töltelékhez:
15 dkg málna
10 dkg mascarpone
1/4 citrom
3 evőkanál barnacukor

A csokiöntethez:
1 dl tejszín
15 dkg étcsokoládé

Elkészítés: 1,5 dl tejet meglangyosítunk (52 fok), 1 evőkanál cukorral és az élesztővel elkeverjük, langyos helyre tesszük. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a porcukorral és egy csipet sóval, és deszka közepére fészket készítünk belőle. Beledobjuk a tojássárgákat, hozzáöntjük a rumot és felfutott élesztőt, a langyos tejes és a langyos vajat, és rugalmas tésztává dolgozzuk jó 10 perc alatt. Fél órát kelesztjük.

Lisztezett deszkán átgyúrjuk, 2 cm vastagra nyújtjuk, kiszúrjuk apró pogácsaszaggatóval, és közülük a maradék tésztát kivesszük. Ezt újra kinyújtjuk, szaggatjuk. A kis pogácsákat hagyjuk ismét 20 percet kelni.

Bő olajban kisütjük, lecsepegtetjük, kristálycukorba hempergetjük.

A banános töltelékhez a cukrot megkaramellizáljuk, rádobjuk a vékonyra karikázott banánt, meglocsoljuk citromlével, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, hozzáadjuk az alkoholt, kicsit flambírozzuk, majd villával finomra törjük.

A málnás töltelékhez a cukrot megkaramellizáljuk, rádobjuk a málnát, a citrom levével összeforraljuk, majd leturmixoljuk. A mascarponéval krémesre keverjük.

A töltelékeket habzsákba töltjük, és megtöltjük vele a fánkokat.

Az öntethez a tejszínt felmelegítjük, majd a felkockázott csokit felolvasztjuk benne.

A cukros töltött fánkokat a csokiöntettel meglocsolva tálaljuk.


Azt kell mondjam, zseniális ez a tészta. Könnyű, levegős, foszlós, pillanatok alatt megsültek ezek a kis fánkok, egyáltalán nem szívták meg magukat olajjal, bátran ajánlom nagyobb méretű fánkokhoz is.

A töltelék pedig bármi lehet: olvasztott csoki, rummal kikevert baracklekvár, el tudom képzelni narancskrémmel, meggypürével töltve is. Aki szeretné megspórolni a töltögetést, nyugodtan mártogathatja is a krémekbe, lekvárokba a bucikat, hiszen egy fánk 1-2 falat.

A fánk elkészíthető természetesen sós változatban is, ebben az esetben a tésztához kicsit több sót adjunk. Tölthetjük libamájhabbal, pástétommal, lazackrémmel, és ha zöldfűszeres vagy fűszeres tejföllel és salátával tálaljuk, ugyanabból a tésztából akár főétel is lehet a mini berlini fánkok elé!

Ezek is érdekelhetnek

Friss