hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Töltött fánk (Berliner)

120 perc
bonyolult
átlagos
20 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A töltött fánk (Berliner) elkészítéséhez fél deci langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és hozzáreszeljük a citrom héját.
  2. Beletesszük a tojássárgáját, ráöntjük a felhabosodott élesztőt, és annyi langyos tejet adunk még hozzá, hogy közepesen kemény legyen a tészta. Jól kidagasztjuk, és ha már fényes, akkor hozzádagasztjuk az olvasztott vajat és a rumot is. Ezután letakarva hagyjuk 10 percig pihenni.
  3. 20 kis gombócot gyúrunk a tésztából. Egy jó nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, belesorakoztatjuk a gombócokat, egymástól megfelelő távolságra, mert még nőni fognak! Letakarjuk átlátszó fóliával (vagy egy nagy nejlonzsákkal). Szobahőmérsékleten hagyjuk kelni körülbelül 2 órát. Másfél óra múlva leszedjük róla a takarást, hogy kicsit megszáradjon a gombócok teteje.
  4. Egy nagy edényben bő olajat forrósítunk, és több adagban megsütjük a fánkokat. Úgy rakjuk a forró zsiradékba, hogy az a fele kerüljön alulra, ami eddig felül volt. Fedőt teszünk rá. Ha megsült az alja, levesszük a fedőt, megfordítjuk, és fedő nélkül megsütjük a másik oldalát is. Papírtörlőre szedjük.
  5. A lekvárt habzsákba kanalazzuk, és megtöltjük vele a fánkokat. Végül meghintjük porcukorral. 

     

Ezek is érdekelhetnek