Ez a szupergyümölcs bárhol megterem, és több C-vitamin van benne, mint a citromban!

Mi az: extra mennyiségű C-vitamint tartalmaz, alkalmazzák magas vérnyomás és húgyúti fertőzések kezelésére is, és a termesztése pofonegyszerű? Bizonyára kevesen vágnák rá erre, hogy berkenye, pedig ez a növény valóságos csodabogyókat terem, amit érdemes redszeresen fogyaszatni - persze nem mindegy, hogyan.

Mint sok más kedvelt növényünk, a berkenye, vagy hivatalos nevén az arónia is tengerentúli jövevény, az észak-amerikai kontinens őshonos vadóc bogyósa. Jellemzője, hogy az egészen extra hideget is kibírja, pedig napfényimádó növény, nem véletlen, hogy elsősorban az ilyen szélsőséges időjárással megáldott Szibériában  és a Skandináv országokban termesztik nagyobb területeken - írj a berkenyéről a Zaol.hu. 


Hogyan termesszünk berkenyét?

A berkenye talajban nem válogatós, nincsenek különösebb igényei. Konténeres növényként akár augusztusban is kiültethetjük, legalább jól berendezkedik, mire megjön a tél. A szabadgyökerű csemeték telepítéséhez viszont jobb megvárni a lombhullást, de akár tavasszal is sort keríthetünk rá.

Ha szabadföldbe, több bokrot ültetünk, legalább két méter távolságot hagyjunk közöttük – a sortávolság legalább 3-3,5 méter legyen – mert sok hajtást nevel, de a föld alól is kihajthatnak a gyökérsarjak. 

Nem kell túl sokat várnunk, hogy meg is kóstolhassuk az aróniánkat, egy kétéves növény már megmutatja mire számíthatunk, de teljes erőbedobással majd csak öt év múlva terem.

A május elejétől három hétig nyíló virágaiban sok a pollen és a nektár, imádják a méhek, ami kész haszon, hiszen a növény rovarmegporzós. A termés kifejlődéséhez több mint 3 hónap szükséges, általában a nyár végére érik be. 

Mi készülhet berkenyéből?

A gyümölcsből nagyon finom, a ribizliéhez hasonló technikával kompót, lekvár, szörp, kandírozott gyümölcs, sőt aszalvány is készíthető – az utóbbiból viszont vitamindús gyógytea főzhető.

Minél tovább hagyjuk a bokron aszalódni, annál finomabb lesz, hiszen több cukrot gyűjtenek, csupán egy kis citrommal, vagy citromsavval kell majd felüdíteni, hogy ne legyen „fáradt” ízű. A korábban leszüretelt berkenyénél javasolják, hogy keverjük más gyümölcsökkel, úgy jobb ízű lesz. 

Ezért érdemes minél több berkenyét enni

Érdemes bíbelődni vele, hiszen valóban rendkívüli a vitaminkészlete, C-vitamin valamint antocianin-, és flavonoid tartalma például háromszorosa a fekete ribiszkéének. Több betegség kialakulásának megelőzésére is alkalmas (Parkinson-kór, rák, bronchitis, érelmeszesedés), remek gyulladáscsökkentő, bogyóját a gyógyszeripar vérnyomás-szabályozó gyógyszeralapanyagként alkalmazza. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss