Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Belobbant az ekcémád a gyakori kézmosás miatt? Így kezeld!

default user icon
MME
A gyakori kézmosás, kézfertőtlenítés fontos eszköz a koronavírus elleni védekezésben, de az ekcémás betegek tüneteit belobbanthatja, súlyosbíthatja. Dr. Borbola Kinga, bőrgyógyász-kozmetológus, klinikai onkológus ad tanácsokat az érintetteknek.
Kézmosás vagy kézfertőtlenítés?

Atópiás dermatitis és a dyshidrotikus ekcéma esetén a gyakori kézmosás gyakran a bőrszárazsághoz, viszketéshez, fájdalomhoz, és nem ritka az emiatt kialakult sebek felülfertőződése sem. Ugyanakkor a koronavírus elleni védekezésnek a megfelelő higiénia az egyik alapfeltétele, vagyis nem elhagyni kell a kézmosást, hanem lehetőség szerint megelőzni az ekcéma belobbanását.

- Sok ekcémával küzdő beteg tapasztalhatja mostanában, hogy a kézmosás még mindig jobb, mint a gyakori kézfertőtlenítő használat, különösen, ha rögtön utána hidratálót alkalmaznak. Ezért a betegeknek érdemes a zsebükben, táskájukban is hordani egy tubus hidratálókrémet, ugyanis a fő cél a kiszáradás megelőzése – hangsúlyozza Borbola doktornő.

– Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy számos antiszeptikus és antibakteriális termék túl erős a bőrnek, különösen, ha az ajánlásoknak megfelelően 20 másodpercig sikáljuk vele a kezünket. De amennyiben ez szükséges – például olyan dolgozóknak, akik sűrűn kerülnek kapcsolatba másokkal-, a járvány elkerülésének előnye még mindig felülírja a bőrt érő megpróbáltatás kockázatát. Ilyen esetben még fontosabb a rendszeres hidratálás, lehetőleg a bőrgyógyász által javasolt, akár gyógyszertári készítményekkel, illetve ha nincs ismert allergia, megfontolandó az eldobható latex kesztyű viselése.

A tenyéren, talpon jelentkező ekcéma 

Az akut tenyér-talpi ekcéma, vagyis a dyshidrotikus ekcéma egyik legfeltűnőbb tünete az erősen viszkető, mélyen ülő, apró hólyagok megjelenése. A hólyagok 2-3 hét után általában elmúlnak, de a bőr jellemzően száraz, piros, repedezett marad. Ugyanakkor a hólyagok nem csak esztétikai problémát jelentenek, de utat nyithatnak különböző kórokozóknak, a bakteriális felülfertőződés pedig súlyosbítja az egyébként is kellemetlen tüneteket. A betegség éveken keresztül, akár havonta belobbanhat – különösen az erős igénybevétel, így például a gyakori kézmosás, fertőtlenítés miatt. Ha az otthoni kezelések, hidratálás már nem segít, és nagyon kellemetlen, erős panaszok jelentkeznek, mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni.

- A diagnózis első lépése a vizsgálaton túl az alapos kikérdezés, hiszen például a szokványos terápiára nem megfelelően reagáló esetekben allergiatesztet is érdemes végeztetni, beleértve a fémeket, bizonyos élelmiszereket, polleneket, penészgombákat. Ha ugyanis fény derül az allergiára, ennek kezelése már eleve csökkenti a tüneteket - dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.

- Ezzel együtt a dyshidrotikus ekcéma kezelésére nincs egyetlen, minden esetben megfelelő módszer. Előfordul, hogy a vizsgálat során kiderül, hogy steril körülmények között ki kell ürítenünk a hólyagokat, amit semmiképpen sem ajánlok házilag kivitelezni, hiszen a nem szakszerű beavatkozás felülfertőzést is eredményezhet. Hosszabb távon a viszketés ellen elrendelhetünk antihisztaminokat, a gyulladás és irritáció visszaszorítására pedig akár szteroid tartalmú készítmények átmeneti használatát. A folyamatosan szükséges hidratálásra pedig érdemes speciális terméket alkalmazni, hiszen például fémallergia esetén fontos, hogy az alkalmazott termék ne tartalmazzon például alumíniumot.

ÉTELEK, AMelyeK RONTANAK A HELYZETEN

Az étkezési szokásaink mindenre hatással vannak, így a bőrünk egészségére is,ehát egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk például akkor, ha ekcémás a bőrünk. Az alábbi élelmiszerek és összetevők például nagy valószínűséggel rontanak az állapotunkon.

1. Hozzáadott cukortartalmú élelmiszerek

A cukros ételek sajnos minden esetben fokozzák a gyulladásokat.

2. Tejtermékek

A tejtermékek gyakran okoznak különböző élelmiszer-allergiákat és a gyulladásokat is elősegíthetik.

3. Tartósított élelmiszerek

A feldolgozott élelmiszerek, amelyek tartósítószereket, élelmiszer-színezékeket, valamint felesleges telített zsírt és hozzáadott cukrot tartalmaznak, könnyen gyulladást okozhatnak a testben.

Ahogy táplálkozással gyengíteni, úgy erősíteni is tudjuk a bőrünk védekezőképességét -ezeknek az ételeknek a listáját itt találod! >>>

 

Fontos kiemelni, hogy mindenki másképp működik. Van, akinél például a tojás vagy a dió fogyasztása is problémát okoz a gyulladások terén, míg másoknál nem. Éppen ezért érdemes felvenni a kapcsolatot egy dietetikussal a személyre szabott étrendért, aminek sokkal nagyobb a hatásfoka. A helyes étkezés rengeteget segíthet az ekcéma ellen, de ezen kívül szükség lehet orvos által ajánlott kezelésekre is!

KISEBESEDETT A KEZED A SOK KÉZMOSÁSTÓL? 7 HÁZI CSODASZER, HOGY GYORSAN GYÓGYULJON! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss