hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Folytatódik a szalmonella-botrány: újabb csokoládék fertőzhetnek

default user icon
MTI
Újabb csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot, a belga-svájci tulajdonú Barry Callebaut cég kelet-flandriai üzemében gyártott csokikat azonnal kivonták a forgalomból.

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

A belga-svájci tulajdonú Barry Callebaut cég kelet-flandriai üzemében az összes, június 25-e után gyártott csokoládékészítményt kivonták a forgalomból az illetékes hatóságok.

A vállalat június 27-én fedezte fel a szalmonella baktériumot a gyárban előállított termékekben. "A szigorú élelmiszerbiztonsági eljárások gyorsan azonosították a lecitint, mint a szennyeződés forrását" - írta a cég sajtóközleményében. A Barry Callebaut  a fertőzés észlelése után tájékoztatta a szövetségi élelmiszerbiztonsági ügynökséget, és leállította a gyártást.  

A hírportál tudósítása szerint a vállalat azóta felvette a kapcsolatot vásárlóival, és tájékoztatta őket, hogy az érintett termékeket ne tegyék ki a boltok polcaira. A vizsgálat lezárásáig nem folytatódik a termelés. Amennyiben a cég termékei tömeges fertőzést okoznak, a vállalattól megvonhatják a gyártási engedélyt.

Mint arról a Mindmegette is beszámolt, a húsvéti időszak előtt több száz gyerek betegedett meg, miután szalmonella baktérium által fertőzött Kinder márkájú terméket (Kinder meglepetés, Schoko-bon, minitojás) fogyasztottak. Az arloni Ferrero-üzem gyártását áprilisban leállították a hatóságok a szalmonella baktérium miatt, azonban a termelés július elején feltételes engedéllyel újraindulhat. 

Még több cikk a témában:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss