Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bekapkodós pogácsa

60 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Nem szűnő pogirajongása okán újfent behurcolkodik a kedvenc (egyetlen) konyhájába és előkészít. A tejfölt meglangyosít, belekever a cukrot, bele az élesztő, a futkosást már rábízza. Kézügybe pakol a hozzávalókat, kiválaszt egy kényelmes, méretes dagasztótálacskát, bele a liszt, a só, elmorzsol a szobahőmérsékletű margarinnal. Bele a 15 dkg reszelt sajt, a kockasajtok, ismét morzsolgat egy sort. Középtájra tágasabb lövészárkot mélyít, bele a kolbász, a tojássárga, a krumpli és a fellelkesedett élesztő. Ha szereti, tehet bele 2 maroknyi magot (napraforgó, len, stb.) törve vagy egészben, akár vegyesen is. Elgyönyörködik a látványos halmazatban, majd megszórja liszttel a jóöreg gyúródeszkát. A tartalék lisztbe evőkanál, előrelátóan a tál mellé. Gyorsan, élvezettel összegyúr, a kezéhez ragaszkodót kanalanként adagolt liszttel bír távozásra.

Amikor már alig ragacsos a tésztanemű, rádöccent a deszkára, lisztezett sodrófával kisujjnyi magasra nyújt. Előmelegít a sütőt, forróra.
Kiszaggat, sütőpapírral bélelt gáztepsikbe sorakoztat, egymástól némi távolságban, nekem a 4 cm-es szaggató után 5 cm-es lett egy-egy pogica. Tetejét megken a felvert fehérjével, rányomkod 1-2 csipet reszelt sajtot, be a sütőbe. Pár perc múltán lángot le, 30-35 perc.

Amikor a teteje pirosodik, az alja középbarna, kész (vigyáz, sütője válogatja). Amíg az első adag növöget, sülöget, a többit is rendezi. Ha van kedve, egy részéből rádlival négyzeteket, rudakat is vághat. Az első utáni adagok mérete már nagyobb, mert közben keleget a ravaszdi. A kisült mehet is meózásra, cseles, nem tudni, hogy miért kívántatja a következőt.

Megjegyzés

Ünnep (és hétköznap) táján kell valami arrogánsan ízletes tálrajáró, amihez nem kell fárasztó külön tányér, kés, villa előkészület, az érdeklődő célirányba kanyarodik, 3-4-et kikap és vidoran megy tovább. Ő ilyen.

Az alapreci M.Melindáé, telitalálat. A kolbit bele a tetejénkolbis variról jutott eszembe, a kockasajt pedig arról, hogy valaki megeszegette a pogiba szánt füstölt sajt egy részét, egészségére. Viszont megszavaztuk, hogy így rendszeresítjük, mivel különlegesen finom lett, enyhén érződik az aromájában a csípős íz. Ráadásul gyors, nincs kelesztés, hajtogatás és a sülő pogácsa illata......
- Bgaboca

Ezek is érdekelhetnek

Friss