Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bejgli mandulás-datolyás töltelékkel

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 3 rúd bejglihez:
  • 70 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 5+1 kisméretű tojás sárgája
  • 3 evőkanál porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • 3 evőkanál tejföl
  • kb. 2 dl tej vagy tejföl szükség szerint
  • A töltelékhez (1 rúdhoz):
  • 15-20 dkg darált mandula
  • 10-15 db kimagvalt, apróra vágott datolya
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál narancs-, füge vagy baracklekvár
  • juharszirup vagy méz

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a 3 evőkanálnyi meglangyosított cukros tejfölben felfuttatott élesztőt, csipetnyi sót, az 5 tojás sárgáját és szükség szerint a tejet vagy tejfölt. A lágyabb tésztát simára kidolgozzuk, 3 cipót /kb. 42 dkg/db/ formázunk belőle, és hideg helyen 1,5-2 órát pihentetjük.

A töltelékhez a mandulát, a datolyát, a lekvárt és a porcukrot összekeverjük, majd annyi juharszirupot vagy mézet adunk hozzá, hogy a töltelék kenhető, lágyan szilárd legyen /kevés mandulalikőrrel, Amarettóval ízesíthetjük/.

A pihentetett cipókat egyenként 1/2-1 cm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel (1-1 rú diósat és mákosat is készíthetünk), felgöngyöljük, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk.

Egy kevés tejfölben elkeverünk 1 tojás sárgáját, és a tekercsek tetejét megkenjük, majd ha a kenés megszikkadt, ismételten megkenjük, 1/2 órát pihentetjük, hústűvel megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten aranysárgára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés

A bejgli karácsonykor, húsvétkor elmaradhatatlan, de az év bármely szakában hagyományos vagy más töltelékfajtával is a kedvencünk. A megmaradó tojásfehérjékből készíthetünk pl. sajtpuffancsot, habcsókot, püspökkenyeret, habos sütiket. - buksz39

Ezek is érdekelhetnek

Friss