A tejet langyosítjuk testhőmérsékletűre, majd a cukorral és élesztővel elkeverjük és hagyjuk 20 percig, hogy elszaporodjanak az élesztőgombák a tejben.
A lisztet, sót és vajat elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejet és a tojássárgáját és simára dolgozzuk.
A mákos/diós töltelék elkészítése:
A diót / mákot ledaráljuk, a többi hozzávalót erős lángon felforraljuk, majd hozzáadjuk.
5 percig erős lángon főzzük, majd levesszük a tűzről.
A bejgli elkészítése:
3 db 25 dkg-os tésztára és 3-szor 25 dkg-os töltelékekre osztjuk a hozzávalóinkat.
Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, megkenjük a töltelékekkel és felcsavarjuk.
Tojással lekenjük, a diósra egész diókat helyezünk díszítésnek, majd 10 perc pihentetés után hurkapálcikával megszúrjuk 6-7 helyen egészen az aljáig.
Éjszakára fedetlenül hűtőbe tesszük, hogy a tojás megszáradjon rajta és szép márványos legyen az elkészült bejglink.
Másnap 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 45-50 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűlt, folpackba csavarjuk és szobahőmérsékleten kettő, de akár három hétig is tárolhatjuk.
Nézd meg videón, hogyan készül a repedésmentes diós és mákos bejgli: