Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bejgli, ahogy a nagykönyvben meg van írva!

60 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • Tésztához:
  • 1 kg liszt
  • 40 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 2 db tojássárga
  • Töltelékhez:
  • 85 dkg dióbél
  • 15 dkg édes morzsa,
  • 50 dkg cukor
  • 10 dkg méz
  • 10 dkg mazsola
  • 1 db citrom reszelt héja

Elkészítés

  1. A zsiradékot a feldolgozásig hűvös helyen tároljuk. A tésztakészítést hűvös helyen végezzük. Az élesztőt langyos tejben eloszlatjuk egy kevés cukorral.
  2. A tésztához a receptben előírt anyagokat összegyúrjuk. A tésztát gyorsan de alapossan dolgozzuk ki. A lisztezett üstbe helyezett tésztát liszttel vékonyan meghintjük, száraz ruhával letakarjuk, majd hideg helyen 15-20 percig pihentetjük.
  3. Daraboljuk a tésztát, ezután kinyújtjuk, töltjük, formázzuk. A tészta felületét először simára kevert tojássárgájával kenjük meg és langyos helyen érleljük. Ha megszáradt és a tészta felületén hajszálrepedések láthatóak, a sütemények felületét másodszorra tojásfehérjével kenjük meg.
  4. Ezután a süteményeket hüvös helyen, pl.hűtőszekrényben pihentetjük, amíg a fehérjeréteg meg nem szárad. A tészta sütését 200-220 fokos, enyhén gőzös kemencében végezzük. Attól függöen, hogy ¼ vagy ½ kg-os bejgliket akarunk készíteni, 14 vagy 28 dkg-os tésztadarabokat vágunk, 3-4 mm vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk.
  5. A tésztával azonos súlyú forrázott dió- vagy máktölteléket egyenletesen elkenjük a tésztán. A két szélén 1 centiméternyi részt behajtunk a töltelékre, majd rúd alakúra felcsavarjuk a tésztát.
  6. Sütés előtt a bejglit megszurkáljuk, és a megszáradt fehérjekérget enyhe nyomkodással megrepesztjük. Ettől lesz szép márványos. A félkilós bejgliket 200 fokon hosszabb, az ¼ kg-os bejgliket 210 fokon rövidebb ideig sütjük.
  7. A cukrot és mézet annyi vízzel, amennyi ellepi, felfőzzük, a többi anyagot tálba helyezzük, a felforrt cukorszörppel leforrázzuk, elkeverjük. Lehet cukrozott narancshéj ízesítéssel is készíteni, kisebb (összesen 50%) cukoraránnyal. A magas cukoraránytól és a túl nedves tölteléktől felrepedhet a bejgli teteje. Vigyázzunk a folyadékmennyiséggel!

Megjegyzés

Bonyolultnak tűnik, de mégsem az, nagyon finom. Ha követjük a leírtakat, nem reped el. - Bubii

Ezek is érdekelhetnek

Friss