Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Dobd el a fazekat! Ezzel a géppel gyerekjáték a befőzés

default user icon
MME
Ma sokan a takarékosság jegyében visszanyúlnak nagyszüleink praktikáihoz, akik az ínséges időkben okosan, tudatosan és tervezetten vezették a háztartást. Mindent felhasználtak és beosztottak, és nemcsak a mára, hanem a holnapra is gondoltak.

Az üvegházaknak köszönhetően minden évszakban roskadásig tele vannak pakolva a boltok polcai friss zöldségekkel és gyümölcsökkel. A legtöbb azonban nem teremne egész évben, ha nem lennének a melegházak, melyekkel mesterségesen állítják elő a napos, jó időt a növények számára. Nagyszüleink idejében nem volt elérhető minden hónapban friss paradicsom vagy paprika, barack vagy eper, ezért a nyári termést igyekeztek hosszú időre „konzerválni".

Amiből lehetett lekvárt, dzsemet, befőttet vagy szörpöt készítettek, de elraktak lecsót is, hogy legyen a hidegebb időben is gyümölcs és zöldség az asztalon, hogy legyen mivel megkenni a kenyeret, vagy legyen miből süteményt készíteni az ünnepi asztalra.

A befőzés régi hagyomány, ám mióta bármit és bármikor megvehetünk a boltokban, egyre kevesebben ismerik az ehhez hasonló, ősi praktikákat. A befőzés és tartósítás azonban nemcsak azért jó, mert követhetjük nagymamáink hagyományait, hanem azért is, mert sokat spórolhatunk vele! Ha valaki azonban nem ismeri a befőzés technikáját, de szeretné kipróbálni, nos azok számára lehet segítség a befőzőautomata.

A befőzés sikerességének feltétele, hogy megakadályozzuk a mikrobák elszaporodását. A pasztőrözés legegyszerűbb módja, ha 100 fokon hőkezeljük a lezárt befőtteket úgy, hogy ellepje azokat a víz. Ezt megtehetjük egy nagyobb fazékban, de a feladatot elvégezheti a befőzőautomata is – írja a Bors.

Ez a gép egyre több helyen megvásárolható, de még mindig elég drága. Tulajdonképpen mindegy, hogy az olcsóbbat vagy a drágábbat vesszük-e meg, mert a működésük ugyanazon alapul. Valójában egy nagy „fazékról” van szó, amibe legalább 18 befőttesüveg belefér egyszerre. A drágább digitális készülékek ugyanazt tudják, mint az idő- és hőmérővel ellátott olcsóbbak.

Előnyük a régi módszerhez képest, hogy nem minden befőtt igényli a 100 fokos dunsztolást, és a befőzőautomatánál ez 80 foknál is megoldható. Míg a hagyományos befőzésnél ragaszkodni kell a csírátlanított üvegekhez, itt elég csak tisztára mosni azokat, mert a csírátlanítást elvégzi a gép.

A befőzőautomata előnyei

Előnyei közé sorolható, hogy tartósítószer- és cukormentesen is készíthetünk vele lekvárokat, befőtteket, savanyúságokat, és időt spórolhatunk meg azzal, hogy nem kell órákig a tűzhely mellett ácsorogni, időnként megkeverni a készítendő lekvárt, nehogy leégjen. Sokkal egészségesebb alapanyagokat nyerhetünk vele, amiket később felhasználhatunk. Kevesebb előkészületet igényel a befőzés.

De vannak hátrányai is

Hátránya, hogy az ezzel készített befőttek a felnyitásuk után a hűtőben tárolva is 7-10 nap múlva megpenészednek, mivel nincs bennük tartósítószer. Nem használhatunk celofánt, csak tisztára mosott üvegeket és hibátlan, nem deformálódott kupakot az üvegek lezárásához. A villanyszámlánkat is megterheli.

Amire még vigyázni kell, hogy az automatában víz van, annak felmelegítésével melegszenek fel az üvegek. A víz a működése során párolog. Ha lehet, ajánlatos a lakótéren kívül eső épületrészben járatni; a nagy mennyiségű kiszálló gőz ugyanis könnyen penészesedést okoz a lakásban. Ha mégis bent használjuk, kapcsoljuk be a páraelszívót is.

Az automatát igyekezzünk gazdaságosan kitölteni. Az alsó sorban lehetőleg minél több üveg álljon. A második sort pedig ne kezdjük meg, ha csak egyetlen üveg jut rá, mert nagy energiaveszteséget jelent a túl sok felesleges víz betöltése.

EPERLEKVÁR ÉS EPERDZSEM - 9 SZUPER RECEPT BEFŐZÉSHEZ >>> 

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss