Ne pánikolj, ez csak befőzés! Tuti konzerválási tippek kezdőknek

default user icon
MME
Beindult a befőzési szezon, a sort a bodza és az eper nyitotta, nyakunkon a meggy, cseresznye, a sárgabarack. Sokan vannak, akik még soha nem tettek el zöldséget, gyümölcsöt télire, és irigykedve figyelik, hogyan telik másnál a kamra. Nem kell azonban tartani a befőzéstől, kezdőként is bátran fogjunk neki a munkának; ezeket az alapvetéseket betartva a siker garantált!

A megfelelő alapanyag kiválasztása

Fontos, hogy gondosan válogassuk át az összetevőket és mindig érett, friss alapanyagokkal dolgozzunk. Kerüljük a sérült, fonnyadt nyersanyagokat, akár egyetlen hibás vagy már erjedésnek indult gyümölcs vagy zöldség keresztülhúzhatja számításainkat. A hibás részektől nyugodt szívvel szabaduljunk meg. Befőttnek és lekvárnak más-más állagú gyümölcs a megfelelő. Míg előbbinél a nem túl érett terméseket érdemes üvegbe zárni, utóbbinál jöhetnek a túlérett darabok.

A tiszta üveg alapkövetelmény

Az előkészület következő lépésként mossuk patyolattisztára az üvegeket, amiben el fogjuk tenni a befőttet vagy a szörpöt. Ne spóroljunk az idővel. Az üvegeket érdemes több fázisban tisztítani. Ha nem vagyunk elég alaposak, és szennyeződés marad az üveg falán, akkor könnyen megromolhat a tartalma. Mosogatószer helyett jobb, ha forró ecetes vizet használunk, majd forró vízzel öblítsük át azokat. Sterilizálhatjuk az üvegeket főzéssel is. Az elmosott üvegek szájához, belsejéhez már ne nyúljunk hozzá!

A megfelelő tartósítási módszer kiválasztása

A befőzés a cukorral történő tartósítás egyik legismertebb módja. Ha viszont fontos számunkra a testsúlykontroll, és egészségtudatosabban szeretnénk befőzni, kristálycukor helyett használjunk inkább nádcukrot. Bizonyos gyümölcsök esetében, amik természetes módon magasabb cukortartalommal rendelkeznek, mint például a szilva, semmilyen édesítőszerre nincs szükségünk.


A tárolás

Az elkészült befőtteket helyezzük üvegekbe, és légmentesen zárjuk. Ha nem megfelelő az üveg zárása, a termék könnyen megromlik, megpenészedik. Ha igazán biztosra akarunk menni, a fedők alá celofánt is tehetünk. Az így elkészült befőtteket száraz, hűvös, fénytől védett helyen tároljuk. Spájz helyett a garázs egyik üres polca is megfelelő alternatíva lehet.

Ezek is érdekelhetnek

Friss