Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Befőzés, savanyítás: 11 trükk, hogy tökéletes legyen a végeredmény

default user icon
MME
Érdemes a szezonális gyümölcsökből és zöldségekből mindig beraktározni, ugyanis mikor nincs termési idejük, akkor sokkal drágábban juthatunk hozzájuk. Ennek legkönnyebb és legpraktikusabb módszere a befőzés és a savanyítás.

1. Csak ép terméket

Hiába készül a zöldségből lekvár, dzsem, kompót vagy savanyúság, törekednünk kell a legszebbek kiválasztására. Ugyanis, ha egy termék fonnyadt vagy nyomott, akkor az a későbbiekben könnyedén tönkreteheti készítményt. Gyorsan elszaporodhatnak a gombák vagy a penész. Tehát csak olyat tegyünk bele, amit szívesen meg is ennénk!

2. Fertőtlenítsük át

Mindig jól zárható üveget válasszunk a befőzött gyümölcsnek és zöldségnek, hogy valóban sokáig el tudjanak állni a spájzban. A legtökéletesebb egy befőttesüveg, ezeket olcsón beszerezhetjük az élelmiszerboltokban vagy akár az otthoniakat is felhasználhatjuk. Először áztassuk forró vízbe, majd alaposan mossuk ki és fertőtlenítsük le. Fontos, hogy hőállót használjunk, nehogy szétrobbanjon, mikor beleöntjük befőzött finomságot.

3. Mindenmentes titok

Egyre többen próbálják meg az életükből elhagyni vagy minimálisra redukálni a cukorfogyasztást. Ez a lekvárokra és dzsemekre is vonatkozik. Az otthoni befőzés során is elhagyhatjuk a cukrot és az egyéb tartósítószereket. Az eredmény ugyan egészségesebb, de receptnél egy kicsit precízebbnek kell lennünk. Ha kihagyjuk a cukrot, akkor az egyik fő tartósítóelemet nem tesszük hozzá. Ez nem baj, de sokkal alaposabban fertőtlenítsük az üveget és figyeljünk a dunsztolásra.

4. Savanyításhoz általában

A nedves dunsztot általában savanyításhoz használjuk vagy minden olyan más alkalomkor, amikor a befőzés tartalmát nem hőkezeltük, azaz nem főztük meg. A befőttesüveget csavarjuk egy konyharuhába (ez azért fontos, hogy az üveg ne érjen a láboshoz), majd töltük fel a fazekat annyira, hogy az üveg száját már ne érje víz. Ezután forraljuk fel a vizet és hagyjuk benne 15-20 percig az üvegeket. A vízhez tehetünk egy kevés ecetet, hogy ne keletkezzen vízkő az üvegen. Ha lejárt az idő, akkor emeljük ki, és hagyjuk alaposan kihűlni.

5. Csavarjuk pokrócba

A száraz dunsztot a megfőzött gyümölcsök és zöldséges esetén használjuk, hogy minden baktérium és egyéb kórokozó kiforrjon belőle. A forró lekvárt vagy dzsemet öntsük az üvegbe és alaposan zárjuk le. Ezután tekerjük őket pokrócba, hogy minél lassabban hűljenek ki. Ennek ideje akár 2-3 nap is lehet.

6. Tartsuk észben a szezont

Befőzni mindig a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket érdemes. Ilyenkor ezek olcsóbbak is, illetve mi sem keverjük össze a sok üveg és recept között. Szeptember hónapban a körtét, szilvát, almát és egrest érdemes befőzni. Ezután persze az elfogyasztással bőven várhatunk, hiszen pont a tartósítás az egyik legnagyobb előnye ennek a folyamatnak.

7. Kombináljuk nyugodtan

Ha extrább lekvárokra vagy dzsemekre vágyunk, akkor akár kombinálhatjuk is nyugodtan. Elsőre furcsán hangozhat, de a baracknak például rendkívül jól áll egy kis citrom. Az édes gyümölcsnek ad egy kis pikáns savanykás ízt. A megfőzött gyümölcshöz reszeljünk egy kevés héjat (alaposan mossuk meg!) és csavarjunk hozzá egy fél citromlevet.

8. Fagyasztás helyett

Ha nincs hely a fagyasztóban, de maradt egy kevés zöldség vagy gyümölcs, akkor ez remek megoldás lehet. Nem muszáj belőle savanyúságot vagy lekvárt készíteni, pusztán csak a tartósítás miatt is csinálhatjuk. A befőttesüveget töltsük fel vízzel, majd adjunk hozzá konyhasót. 1 liter vízhez 2-3 evőkanál sót használjunk. Várjuk meg amíg teljesen feloldódik, különben zavaros lehet majd a leve. Ezután pedig jöhetnek az alaposan megtisztított zöldségek. A végén tegyük nedves dunsztba.

9. Húst inkább ne!

Befőzni szinte bármit lehet, de a hússal inkább ne próbálkozzunk! Ugyan vannak rá receptek, amik beválhatnak, de ha valami nem megfelelően sikerül, akkor komoly megbetegedéshez vezethet. A húsban lehetnek olyan kórokozók is, amiket nem biztos, hogy ránézésre vagy szag alapján észreveszünk. A húst fogyasszuk mindig frissen!

10. Rendszerezzünk és címkézzünk

Ugyan a befőttek évekig is elállnak, de érdemes őket elkészítés után felcímkézni. Írjuk rá, hogy pontosan mikor és mit készítettünk. Így, ha a spájzban már felhalmozódtak a finomabbnál finomabb készítmények, akkor is megtaláljuk, amit keresünk. Akár úgy is csoportosíthatunk, hogy különböző színű fedőket használunk. Ezek kifejezetten jól is mutatnak.

11. Mindig tiszta kanállal

A befőzött lekvárba vagy dzsembe mindig tiszta kanállal nyúljunk bele. Ugyanis, ha valami szennyeződés kerül bele vagy más étel, akkor hiába zárjuk vissza alaposan, elkezd penészedni. A kanalat pedig ha lenyaltuk, akkor ne szedjünk vele újra, mert a nyáltól szintén erjedésnek indulhat a befőzés tartalma. 

Még több befőzési tipp:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss