Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bécsi tönkölyös cipó

> 90 perc
egyszerű
megfizethető
12 adag
Hozzávalók
  • 5dkg teljes kiőrlésű rozs liszt
  • 1.75kg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 1.3l víz
  • 3.3dkg
  • 3tk kenyérfűszer
  • 3ek olaj
  • 1ek méz
  • 10dkg élesztő
  • 5dkg teljes kiőrlésű rozs liszt
  • 1.75kg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 1300ml víz
  • 33g

Elkészítés

  1. Az előtésztához 1/2 kocka élesztőt 60 dkg tönkölyliszt és 5 dkg rozsliszt keverékébe morzsoljuk, majd 6,5 dl meleg víz (30-40 fok) 1 evőkanál mézzel elkeverünk, és a lisztes keverékhez öntjük. Jól összegyúrjuk, és másnap reggelig hűvös helyen, letakarva pihentetjük. Ebből 1,3 kg előtésztát kapunk. 
  2. Másnap az előtésztához 1,15 kg tönkölylisztet, 3 dkg sót, 3 teáskanál kenyérfűszert (én koriandermagokat törtem össze mozsárban és hozzátettem őrölt köményt), 3 evőkanál olajat, illetve 1,5 kocka élesztőt 6,5 dl langyos vízben feloldva hozzákeverünk, jól átgyúrjuk, majd lefedve kb. 15 percig kelesztjük, majd újra átgyúrjuk. 3 egyenlő részre osztjuk, cipót formázunk belőlük, majd letakarjuk, és újbol kelni hagyjuk.
  3. Ezután a háromszor kelt kenyereket vízzel bespricceljük és 250 fokos sütőbe toljuk. 1 perc után visszavesszük 180 fokra és összesen 45-55 percig sütjük. 

Még több kenyér, kalács és péksütemény recept aházi pékség rovatunkban - katt ide! >>>

Megjegyzés

FIGYELEM! Ez 3 KENYÉRRE VALÓ ADAG, 1 kenyérnél harmadolni kell az adagokat!!! - kissbernadett

Ezek is érdekelhetnek

Friss