Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A Sacher-tortán túl: ellenállhatatlan bécsi menüsor a szomszédból

A bécsi konyha változatossága annak köszönhető, hogy a birodalom terjeszkedésével együtt a szomszédok tűzhelyéről is átkerült egy és más az osztrákok asztalára: a csehek fazekából a gombóc ugrott ki, a gulyás tőlünk, a tésztafélék pedig az olaszoktól vándoroltak át a sógorok tányérjára.

Az osztrák főváros gasztronómiája azonban a sokféle hatás ellenére is megmaradt egyedinek.

Egyik büszkeségük a Tafelspitz, vagyis a húslevesben főtt, sovány marhahús, amelyet tormával meg almapürével körítve, előételként tálalnak.

Az ottani ínyencek szerint kihagyhatatlan a déli étkezésből a gőzölgő leves, amely lehet húsleves grízgaluskával, májgombóccalvagy palacsintacsíkokkal, illetve burgonyakrémleves szalonnával, hagymával és gombával.

A rusztikus fogadókban (Beisl) második fogásként a Wiener Schnitzel, azaz bécsi szelet vagy a Goulasch után általában sertéssültet ajánlanak zsemlegombóccal és savanyú káposztával. De érdemes megkóstolni a sajtos nokedlit (Spätzle), illetve a Beuschelt, azaz a borjúszívet vadas mártással. Rántott vagy bundázott ételeiket zsírban sütik ki, míg a főzéshez inkább vajat vagy olajat használnak.

Mindezt a helyiek bizonyára kellemesen hűsítő fröccsel (G'spritzter) öblítenék le. Édes főételként vagy akár desszertként tálalják a mennyei sárgabarackos gombócot és a császármorzsát.

De gyakran kerül náluk az asztalra almás rétes, amelyhez tejszínhabot vagy vaníliaöntetet kínálnak. Ha finom süteményre áhítozik az utazó, üljön be egy hamisítatlan bécsi kávéházba egy szelet Sacher tortára, vagy a Wiener Melange kávé mellé rendeljen kuglófot, esetleg könnyű kelt tésztából készített brióst. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss