A vöröshagymát, a fokhagymát és a bazsalikomot apróra vágjuk, és hozzáadjuk a darált húshoz, ízlés szerint sózzuk, és megszórjukőrölt borssal. Alaposan összegyúrjuk, és ha szükséges, fűszerezzük még. Ezután hozzáadjuk a tojást és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Vizes kézzel kisebb golyókat formázunk.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a húsgolyókat, majd a lángot mérsékelve szép pirosrasütjük. A megsült golyókat kiszedjük az olajból, és félre tesszük.
A gombamártáshoz a vöröshagymát apróra felvágjuk, a gombát felszeleteljük ízlés szerint. A húsgolyók sütésénél visszamaradt zsiradékot felhevítjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és pároljuk pár percig, majd felöntjük a borral. Ezután beletesszük az előzőleg pirosra sütött húsgolyókat, és félig lefedve pár percigőzzük.
A főzőtejszínt simára keverjük a kukoricaliszttel, majd ráöntjük a gombás húsgolyókra, óvatosan kevergetve addig főzzük, hogy a szaft kellően besűrűsödjön. A gombás húsgolyókhoz köretnek készíthetünk tésztát, rizst, vagy akár krumplipürét is.