Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bazsalikomos csirkemell avagy sous vide forradalom házilag

> 90 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 egész csirkemellfilé kettőbe vágva
  • 10 %-os sóoldat
  • bors
  • csirke fűszerkeverék
  • bacon
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg csirkemell
  • 1 púpos evőkanál tejföl
  • 1 kávéskanál só
  • 1 púpos evőkanál pesztó
  • Az olcsó házi pesztóhoz:
  • 10 dkg friss bazsalikom levél
  • 10 dkg sós mogyoró
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál só
  • 1-2 dl olívaolaj

Elkészítés

Elkészítés: Egy fél filézett csirkemellet a vastagabbik vége felöl felvágom, egy tölthető zsákot létrehozva a húsban. 10%-os sóoldatban áztatom 1 órát. Hadd pusztuljon a szalmonella. Az oldatból kivéve szárazra törlöm, majd megtöltöm a pesztós töltelékkel.

A töltelékhez minden összetevőt összekeverek, és turmixgéppel vagy aprítógéppel összeturmixolom.

Töltés után kívülről enyhén sózom (óvatosan a sóval, mert sós vízben állt 1 órát), borsozom vagy csirke fűszerkeverékkel enyhén bedörzsölöm, majd baconszeletekbe tekerem.

Vakuumfóliába zárom, és a házi kütyüimmel (amik összege nem haladta meg a 20 ezer Ft-ot és egyébként is voltak itthon) 63 fokon (+/-3 fok) 1-1,5 órát szuvidálom. Mikor elkészült, kevés forró olajon körülbelül 1-1 percig mindkét oldalát pirosra sütöm.

A pesztóhoz aprító géppel összedarálom a mogyorót, majd hozzáadom a fokhagymát, a bazsalikomot és a sót, majd tovább aprítom. Ha egyenletes, hozzáadom a reszelt sajtot, és folytatom az aprítást. Közben annyi olívaolajat adagolok hozzá, hogy a végén krémes, kenhető állagú legyen. Hűtőben akár 2 hétig is eláll, és pirítóssal is isteni.

Megjegyzés

Korunk egyik legújabb konyhatechnikai alkalmazása a szuvidolás, vagyis a vakuumban (sous vide) való főzés alacsony hőfokon. Csupán egyetlen gond van vele, nem ajánlják házi alkalmazásra, csak a drága éttermek számára térülhet meg a vákuum-fóliázó gép és a speciális sous-vide-áló gép közel 200 ezer Ft-os ára. Nos, én egy kicsit olcsóbban hoztam ki. Nem kell hozzá más, mint egy hőfokszabályzós elektromos grillező, egy 700 forintos hőmérő (100 fokig mér) és egy vákuum-fóliázó (lásd mellékelt fotó). Ezután már csak fel kell tölteni a grillezőt vízzel, és belőni a hőfokot.
- huczitomi

Ezek is érdekelhetnek

Friss