A borsót enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és kihűtjük. Ezután a tojással és a bazsalikommal együtt botmixerrel pürésítjük. A kenyeret egy késes aprítóval morzsásra aprítjuk, hozzáadjuk a borsópüréhez, majd ízesítjük zúzott fokhagymával, sóval, borssal és annyi zsemlemorzsát keverünk hozzá, hogy jól formálható masszát kapjunk.
Hűtőben legalább 60 percig pihentetjük, majd a masszából nedves kézzel nagyjából 35 grammos golyókat formázunk, a közepébe pedig 1-1 db mozzarella kockát teszünk, majd krokett formára igazítjuk. Megforgatjuk zsemlemorzsában, majd a kroketteket sütőpírral bélelt tepsibe rakjuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal és 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.
Párolt rizs vagy bármilyen mártogatós mellé kiváló egészséges feltét.