Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Baszk vaníliakrémes torta

120 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 20-22 cm-es tortaformához:
  • A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 evőkanál sütőpor
  • csipet só
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 darab tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • A töltelékhez:
  • 3 evőkanál szederlekvár
  • A krémhez:
  • 6 db tojássárgája
  • 2 egész tojás
  • 5 dl tej
  • 1/2 rúd vanília kikapart magja
  • 15 dkg cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 evőkanál rum
  • 1 darab tojásfehérje (a kenéshez)

Elkészítés

Elkészítés: A tészta hozzávalóit géppel összedolgozzuk. A tésztát 1/2-1/4-1/4 arányban elosztva bucikra formázzuk, fóliába csomagoljuk, és 30 percig hűtőben pihentetjük. Mielőtt felhasználnánk, szobahőmérsékletű helyen hagyjuk, hogy nyújtható, formázható állagúra puhuljon.

A töltelékhez a tejet a vaníliarúd kikapargatott belsejével és az üres vaníliarúddal együtt forrpontig hevítjük, majd kicsit kihűtjük, átszűrjük. Az étkezési keményítőt és a lisztet összevegyítjük egy közepes méretű fazékban, aztán kézi habverővel kevergetve apránként hozzáadjuk a tejet. A keményítős-lisztes tejet mérsékelt tűzön pár perc alatt sűrűre főzzük, közben kitartóan keverjük kézi habverővel. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és egyenként elkeverjük benne a tojássárgájákat meg a tojásokat. Az egészet visszatesszük takaréklángra, és továbbra is kézi habverővel keverve, 3-4 percig főzzük. Most végleg levesszük a tűzről, elvegyítjük benne a cukrot, aztán átöntjük egy tálba, a tetejére fóliát nyomkodunk, és hagyjuk kihűlni.

A sütéshez előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazunk, kilisztezünk egy 20 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát.
A nagyobbik tésztarészből lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával egy 35 cm átmérőjű, 1/2 cm vékony körlapot nyújtunk, és kibéleljük vele a formát úgy, hogy ne csak az aljára, hanem az oldalára is jusson. A tésztát jól belenyomkodjuk a forma aljába és az oldalába.

A lekvárt összekeverjük a rummal, megkenjük vele a forma aljában a tésztát, majd egyenletes rétegben belekanalazzuk a tölteléket.

Az egyik 1/4 tésztarészből az előzőek szerint kinyújtunk egy 24 cm körlapot, ráhelyezzük a töltelékre, a széleit megkenjük enyhén felvert tojásfehérjével. Ezután az alsó tésztalap túllógó részeit, azaz a forma oldalán lévő részt visszahajtjuk rá, és óvatosan jól hozzá is nyomjuk.

Van még nekünk 1/4 rész tésztánk. Ezt szintén kinyújtjuk 1/2 cm vékony körlappá, és kedvünk szerinti mintákat vágunk ki belőle a torta díszítéseként. Ha megvagyunk vele, a torta tetejét megkenjük tojásfehérjével, ráhelyezzük a tészta-mintákat, és a sima, díszítetlen részt néhány helyen megszurkáljuk egy villával.

A süteményt 1 óra alatt készre sütjük a sütőben. Ha 30 perc után nagyon pirulni kezdene, alufóliával letakarva tovább sütjük. Rácsra téve kihűtjük, és csak azután szeleteljük.

Megjegyzés

Baszkföldön a nők sokszor sütik ezt a finomságot férjeiknek.Valóban nagyon ízletes. - zsuzsamama56

Ezek is érdekelhetnek

Friss