Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bárányfasírt mentával és fenyőmaggal - Balázstól

Ezt az ételt egy török kollegámtól lestem el, mikor Németországban dolgoztam. Nem volt egy szorgalmas ember, igazándiból főzni sem tudott, de tény, hogy ezt a fasírtot pillanatok alatt és rendkívül szakszerűen keverte be - a vendégek nem kis örömére.

A bárányhúsról

A bárányhúsból érdemes a faggyú nélkülit használni, és fasírtnak kiválóan alkalmas a nyak rész. A báránynál is, mint a marhánál vagdalt, fasírt készítésekor érdemesebb azokat a húsrészeket felhasználni, amelyeken a rostok közt több vér megy át mozgásuk közben. Ilyen például a láb, a lábszár, a nyak, és minden olyan rész, amelyet az állat többször használ. A gyakori használat során alakulnak ki az izmok, és ott nagy számban található kollagén, mely a főzés-sütés során, kicsapódva szaftosabbá, ízletesebbé teszi ételünket. A levesekhez viszont olyan húsrészeket használjunk, hogy ne legyen zavaros a leves, amit az állatok a mozgás közben sem használnak nagy mértékben. Ilyen például a farok, a gerinc környékén található részek.

Bárány helyett rackát is használhatunk, ezt több ember szereti, mert nincs különösebb faggyú íze, mivel kevesebb rajta a faggyú. A racka juhot onnan lehet felismerni, hogy csavart a szarva, az Alföldön és a Hortobágyon tenyésztik. Általában bio minőségű húshoz lehet hozzájutni, de nagy elszántság, kapcsolatok és sok kitartás szükséges hozzá.


Variációk fasírtra

A fasírtot készíthetjük faszénparázson, serpenyőben, rostlapon, tárcsán, csak arra figyeljünk, hogy nyílt láng ne érje, mert a menta megfeketedik, és nem lesz jó ízű.

A húsmasszát tölthetjük formába is, és 180 fokos sütőben, mérettől függően 25-40 perc alatt készre süthetjük. A formából kiszedve szelhetjük, mint egy húskenyeret. Ha ilyen módját választjuk az elkészítésnek, akkor variálhatjuk még úgy, hogy apróra vágott répát, zellert, cukkinit keverünk a húsmasszába, és így sütjük meg. Színesebb, ízletesebb és ropogósabb lesz az étel.

Ha a fasírtokat nem sütni szeretnénk, hanem főzni, akkor készíthetünk hozzá egy fűszeres mentás paradicsommártást, egy tejszínes mártást, és a húsmasszából 2 cm-es gombócokat formázva ezekben a mártásokban főzzük meg negyed óra alatt.

 

Bárányfasírt mentával és fenyőmaggal

Hozzávalók 4 személyre:
45 dkg sovány bárányhús
1 fej hagyma
5 dkg fenyőmag
2 evőkanál aprított menta
4 pita
10 dkg feta sajt
1 fejes saláta

Elkészítés: 1. A bárányhúst ledaráljuk. Egy nagy tálban összekeverjük a darált bárányhúst, az aprított hagymát, a fenyőmagot, a friss mentát, sózzuk, borsozzuk.

2. A húskeverékből kézzel húspogácsákat készítünk. Jól összenyomjuk, és 30 percig hűtőszekrényben lehűtjük, így nem fog szétesni a sütés közben.

3. Forró faszénparázs felett 4-5 percig grillezzük a húspogácsák mindkét oldalát. (Addig kell sütni, míg a leve áttetsző lesz.)

4. A grill szélén felmelegítjük a pitákat.

5. A pitákat salátalevelekkel kibéleljük, beletesszük a húspogácsát és feta sajtot szórunk rá.

Elkészítés: 50 perc
Fogyasztható: azonnal


Köretként készíthetünk hozzá hideg, meleg köretet, salátát. Kínálhatjuk grillezett zöldségekkel, kuszkusszal, bulgurral, egészben sült burgonyával, egészben sült fóliás burgonyával, csőben sült kukoricával, joghurtos padlizsánsalátával, zöldsalátával, fetasalátával, pitával, polentával.

A pitát is készíthetjük többféleképpen. Például a zsebes pitát tűzön megforgatjuk, hogy felmelegedjen, s széléből levágunk és kinyitjuk, és mint a gyrost betöltjük zöldségekkel, paradicsommal, lilahagymával, bármilyen zöldsalátával, rukkolával, galambbegy salátával, akár fetával. Majd mint a cipót felvágjuk, és mint egy rétest tálaljuk a fasírthoz. De készíthetjük úgy is, hogy a megsült fasírtot apróra daraboljuk, és zöldségekkel, cukkinival, padlizsánnal, paradicsommal, lilahagymával forró olajon átforgatjuk, megszórjuk fenyőmaggal, apróra vágott mentával, majd a tűzről levéve betöltjük a pitába a tölteléket.

Jó étvágyat hozzá! 

Balázs és Zsolt korábbi bejegyzéseit itt találod >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss