A banános muffin tésztájához a lisztet keverőtálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sütőport, a fahéjat, és a sót.
Egy másik keverőtálban összetörjük a banánt, hozzáadjuk megolvasztott, de nem forró vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat, a tejet, majd (robotgéppel) alaposan összekeverjük.
A banános alaphoz öntjük a sütőporos lisztes keveréket, aztán könnyed mozdulatokkal csomómentes sűrű masszává keverjük.
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A muffinforma mélyedéseit kibéleljük muffin kapszlikkal, vagy jó alaposan kikenjük vajjal.
A tésztát egy kanál segítségével egyenletesen elosztjuk a sütőforma mélyedéseiben. Betoljuk a forró sütőbe, és 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
Amikor elkészült, a formában hagyjuk kb. 10 percet pihenni, ezután kínálhatjuk. Készíthetjük, csokival, fehér csokoládéval vagy karamellával is.