Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Se glutén, se laktóz, mégis isteni: amerikai palacsinta banánnal és mandulaliszttel!

Nálunk a gyerekek imádják az amerikai palacsintát, így néha, szombat reggelenként meg szoktam őket lepni egy nagyobb adaggal. Nemrég azonban ott aludt Emmánál egy cöliákiás barátnője, így tudtam, hogy a hagyományos változat kilőve.

A csajok amúgy is tinik már, így nyitottak mindenre, ami egészségesen „trendi”. Úgy döntöttem tehát, hogy a hagyományos amerikai palacsinta felől elindulok a banános palacsinta irányába, hiszen akadt a konyhapulton pár megbarnult, mézédes banán is, így ez a verzió szinte kínálta magát. Gluténmentes liszt nem volt itthon, maradt viszont a karácsonyi sütéshez vett mandulalisztből egy kevés, így gondoltam egy merészet, és beleöntöttem a tésztába. A végeredmény egy tartalmas, izgalmas ízű, egészséges palacsinta lett, amivel mindössze 15 percet kellett foglalkoznom! A gyerekeknek pedig annyira bejött, hogy a következő hétvégén már mindenki ezt követelte a hagyományos, lisztes változat helyett!

Hozzávalók:

6 db 10 cm átmérőjű palacsintához (ennyi 3 felnőttnek vagy 2 tininek elég, így sokszorozd az adagot, bátran!)

  • 3 nagyobb, túlérett banán
  • 2 tojás
  • 50 g mandulaliszt
  • ½ tk sütőpor
  • ¼ tk szódabikarbóna
  • 20 g olvasztott vaj (vagy laktózmentes változathoz 1 ek olaj)
  • csipet só
  • opcionálisan: ½ tk fahéj, 1 csomag vanílián cukor, 50 g étcsoki, felkockázva
  • olaj a sütéshez
  • juharszirup és áfonya a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Keverd egy tálban a mandulaliszthez a sütőport, szódabikarbónát és a sót. Ha tennél bele fahéjat vagy vaníliát, azt is most tedd.
  2. Nyomkodd villával szét banánt.
  3. Keverd habverővel a banánhoz a tojásokat, a zsiradékot, majd fokozatosan a mandulalisztet. Ha tennél bele csokidarabokat, azt a végén, óvatosan keverd bele.
  4. Melegíts egy vastag fenekű serpenyőt közepesen melegre.
  5. Olajozd enyhén meg, majd tégy bele egymáshoz nem túl közel 60-60 ml-nyi palacsintatésztát.
  6. Süsd az egyik oldalát addig, míg aranybarna nem lesz, majd fordítsd a palacsintákat át, és süsd ugyan így a másik oldalát is.
  7. Tálald azonnal, áfonyával és juharsziruppal.

 ÍGY LESZ TÖKÉLETES AZ AMERIKAI PALACSINTA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE  >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss