A csajok amúgy is tinik már, így nyitottak mindenre, ami egészségesen „trendi”. Úgy döntöttem tehát, hogy a hagyományos amerikai palacsinta felől elindulok a banános palacsinta irányába, hiszen akadt a konyhapulton pár megbarnult, mézédes banán is, így ez a verzió szinte kínálta magát. Gluténmentes liszt nem volt itthon, maradt viszont a karácsonyi sütéshez vett mandulalisztből egy kevés, így gondoltam egy merészet, és beleöntöttem a tésztába. A végeredmény egy tartalmas, izgalmas ízű, egészséges palacsinta lett, amivel mindössze 15 percet kellett foglalkoznom! A gyerekeknek pedig annyira bejött, hogy a következő hétvégén már mindenki ezt követelte a hagyományos, lisztes változat helyett!
Hozzávalók:
6 db 10 cm átmérőjű palacsintához (ennyi 3 felnőttnek vagy 2 tininek elég, így sokszorozd az adagot, bátran!)
- 3 nagyobb, túlérett banán
- 2 tojás
- 50 g mandulaliszt
- ½ tk sütőpor
- ¼ tk szódabikarbóna
- 20 g olvasztott vaj (vagy laktózmentes változathoz 1 ek olaj)
- csipet só
- opcionálisan: ½ tk fahéj, 1 csomag vanílián cukor, 50 g étcsoki, felkockázva
- olaj a sütéshez
- juharszirup és áfonya a tálaláshoz
Elkészítés:
- Keverd egy tálban a mandulaliszthez a sütőport, szódabikarbónát és a sót. Ha tennél bele fahéjat vagy vaníliát, azt is most tedd.
- Nyomkodd villával szét banánt.
- Keverd habverővel a banánhoz a tojásokat, a zsiradékot, majd fokozatosan a mandulalisztet. Ha tennél bele csokidarabokat, azt a végén, óvatosan keverd bele.
- Melegíts egy vastag fenekű serpenyőt közepesen melegre.
- Olajozd enyhén meg, majd tégy bele egymáshoz nem túl közel 60-60 ml-nyi palacsintatésztát.
- Süsd az egyik oldalát addig, míg aranybarna nem lesz, majd fordítsd a palacsintákat át, és süsd ugyan így a másik oldalát is.
- Tálald azonnal, áfonyával és juharsziruppal.