A cukrot egy serpenyőben világosra karamellizáljuk, majd hozzákeverjük a diót. Vajjalátkent alufóliára kenjük, hűlni hagyjuk, majd durvára aprítjuk.
A tejszínt felforraljuk egy csomag vaníliás cukorral, és hozzáadjuk a nagyobb darabokra tördelt étcsokoládét. Félretesszük hűlni.
A vajat megolvasztjuk, a tojásokat szétválasztjuk. A tejet a liszttel, a tojások sárgájával és a vajjal simára keverjük. Hozzáadjuk a maradék vaníliás cukrot, a reszelt narancshéját, a szegfűszeget, a fahéjat és az ánizst.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, apránként beleszórjuk a maradék cukrot, majd a vajas krémbe forgatjuk. A tésztát kis adagonként vajjal megkent gofrisütőbenkisütjük.
A banánokat vékony szeletekre vágjuk. Az elkészült gorfrikat a csokoládöntettel és a grillázzsal kínáljuk.