1. Banán
A Fusarium gomba az 1960-as években már kipusztította a jelenleg ismert banán finomabb változatát, nemrég viszont felfedezték a gomba legújabb típusát több banánültetvény termőföldjében is. Afrikában és Ázsiában már jelen van a betegség, és a szakértők attól tartanak, ha Dél-Amerikában is megjelenik, akkor végleg el kell búcsúznunk a banántól.
2. Csokoládé
A kakaófa nagyon fogékony a kártevőkre és a gombás betegségekre, mint például a boszorkányseprű, ami az 1990-es évek elején Brazília teljes kakaótermelésének 80%-át elpusztította. A kutatók pedig attól félnek, hogy egy hasonló fertőzés teljesen eltörölheti a Föld színéről a kakaót. Ráadásul az egyre melegebb és szárazabb időjárás miatt is aggódnunk kell, mert ez szintén hozzájárulhat a kakaóültetvények elpusztulásához.
3. Kávé
A globális felmelegedés miatt szakértők szerint a kávégyártáshoz alkalmas területek 2050-re a felükre csökkenek. Sőt, ahogy a levegő melegszik, úgy egyre gyorsabban fognak beérni a növények, ez pedig hatással lesz a kávé ízére is.
4. Avokádó
Tudtad, hogy fél kiló avokádó megtermeléséhez minimum 275 liter vízre van szükség? Ez a vízmennyiség hosszútávon már komoly gondot okozhat Kalifornia gazdaságában, ahol a világ avokádóinak 80%-át termesztik. Szóval készülj fel rá, hogy hamarosan a kedvenc krémedtől is el kell búcsúznod!
5. Eper
Egy friss tanulmány megállapította, hogy a globális felmelegedés sajnos az epertermesztést is veszélyezteti. A változó hőmérséklet miatt ugyanis az elmúlt évtizedekben durván lecsökkent a megtermett eprek száma. Szóval lehet, hogy az egyik legkedveltebb nyári gyümölcsöt sem élvezhetjük már sokáig!